Naar inhoud springen

Transgenderisme: verschil tussen versies

620 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
Zij die ijveren voor de maatschappelijke aanvaarding van transgenders worden ''genderactivisten'' genoemd. Ze hoeven zelf geen transgenders te zijn.
 
Kerngedachten van de beweging (ideologisch transgenderisme, of 'genderideologie') zijn:
* de geslachtsrol (gender) is slechts een sociale constructie, een sociaal-cultureel product.
* gevoelen van geslachtelijke identiteit is doorslaggevender dan biologisch geslacht, het gevoel betekent meer dan het lichaam. 
* een mens mag zijn wat of wie hij wil zijn. Iedereen mag zijn eigen geslacht(srol) kiezen.
'''Gevolg'''. De genderideologie vermeerdert de onzekerheid van pubers. Bij de normale puberale onzekerheden worden ze geconfronteerd met het denkbeeld dat het hun eigen keuze is of ze jongen of meisje willen zijn. De invloed van de genderideologie leidt naar verwachting tot een toename van het aantal pubers dat meent dat de identiteit en de rol van het andere geslacht beter bij hen past<ref>Vergelijk de invloed die uitgaat van media-aandacht voor gevallen van suïcide: dat leidt tot meer gevallen van zelfdoding. </ref>.
De transgenderbeweging heeft bij velen gevoeligheid voor transgenders verwekt. Een publieke figuur die een grap maakt over transgenders kan daarom op kritiek rekenen.
 
'''Gevoeligheid'''. De transgenderbeweging heeft bij velen gevoeligheid voor transgenders verwekt. Een publieke figuur die een grap maakt over transgenders kan daarom op kritiek rekenen.
'''Transgendergrap'''
De omroep RTL ging in 2018 met de presentatoren van Voetbal Inside in gesprek over een uitzending van 2 februari waarin de Vlaamse VTM-journalist Bo van Spilbeeck belachelijk werd gemaakt, die sinds dinsdag als vrouw door het leven gaat. Een presentator deed of hij ook een transgender was geworden. Hij verscheen met een blonde pruik op in de uitzending en zei dat hij (René) voortaan Renate genoemd wilde worden. Een voetbalanalist moest er erg om lachen en zei: "We moeten niet net doen alsof dit normaal is". "Iedere gek heeft zijn gebrek", voegde hij daar nog aan toe. Een woordvoerder van RTL deelde mee dat de mannen van de zender "alle ruimte om hun kijk op de samenleving te geven, maar dat betekent niet dat het nodig is om van alles een grap te maken". Homobelangenorganisaties COC en Transgender Netwerk Nederland hebben de sponsors van het programma gevraagd zich terug te trekken. De organisaties zeggen helemaal klaar te zijn met "de trieste trans- en homofobie in het programma".<ref>[https://nos.nl/artikel/2215328-rtl-in-gesprek-met-programmamakers-voetbal-inside-over-transgendergrap.html RTL in gesprek met programmamakers Voetbal Inside over transgendergrap], NOS.nl, nieuwsbericht van 4 feb. 2018. </ref>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.