Naar inhoud springen

Gamaliël I: verschil tussen versies

1 byte verwijderd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
Onder zijn vele leerlingen - de Talmud zegt, dat hij er 1000 had, waarvan hij er 500 in de wet en 500 in de Griekse wijsheid onderwees - telde hij ook de jeugdige Saulus van Tarsus, de latere apostel '''Paulus'''.
 
Toen Saulus in Jeruzalem kwam, bestond er verschil tussen de scholen van Hillel en Sjammai. Hillel hield de traditie der Misjna, waarin de rabbijnse wetsverklaring vervat is, hoog, en stelde haar gelijk met, soms boven de wet. Sjammai verwierp haar, zodra zij met de uitspraken der wet in strijd kwam. Beiden behoorden tot de Farizeën, maar de school van Hillel, die algemeen gold voor de vertegenwoordigster der orthodoxe Schriftuitlegging, had dende meesten invloed. Tot de '''school van Hillel''' behoorde ook Gamaliël, die bij zijn tijdgenoten in hoog aanzien stond.
 
Voor de kerkelijke overlevering, dat hij door Petrus en Johannes tot het Christendom zou geleid zijn, en tegelijk met zijn zoon en met Nicodemus de doop zou hebben ontvangen, bestaat niet de minste grond. Veeleer is het waarschijnlijk, dat hij tot aan zijn dood een bestrijder der Christenen is gebleven; hem wordt zelfs door de rabbijnen een gebed toegeschreven, waarin hij de wrake Gods over hen inroept.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.