Naar inhoud springen

Inhoudsmaten in de Bijbel: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Inhoudsmaten''' als de Hebreeuwse efa en onze liter zijn maten voor het bepalen van de hoeveelheid droge of natte waren. Droge waren zijn bijvoorbeeld tarwe en...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Inhoudsmaten''' als de Hebreeuwse efa en onze liter zijn maten voor het bepalen van de hoeveelheid droge of natte waren.
 
Droge waren zijn bijvoorbeeld tarwe en gerst. Natte waren zijn bijvoorbeeld olie en wijn. De hoeveelheid droge waren werd in vroeger tijden gemeten met behulp van de handen. Voorbeeld:<blockquote>''Hij moet het naar de priester brengen, en  de priester moet daarvan een <u>handvol</u> nemen, als gedenkoffer, en het op het altaar in rook laten opgaan, boven de vuuroffers van de HEERE. Het is een zondoffer.'' (HSV)</blockquote>Naast de ''handvol'' komen in de Bijbel andere en ook nauwkeuriger maten voor. Sommige inhoudsmaten werden vooral of alleen voor vaste stoffen  gebruikt, zoals de ''efa''; andere maten vooral of alleen voor vloeistoffen, zoals de [[Bath (inhoudsmaat)|''bath'']] en de ''log''. Ezelsbruggetje: om te houden dat de bath voor natte waren is, denk bij 'bath' aan een bad water.
 
''Hij moet het naar de priester brengen, en  de priester moet daarvan een <u>handvol</u> nemen, als gedenkoffer, en het op het altaar in rook laten opgaan, boven de vuuroffers van de HEERE. Het is een zondoffer.'' (HSV)
 
Naast de ''handvol'' komen in de Bijbel andere en ook nauwkeuriger maten voor. Sommige inhoudsmaten werden vooral of alleen voor vaste stoffen  gebruikt, zoals de ''efa''; andere maten vooral of alleen voor vloeistoffen, zoals de [[Bath (inhoudsmaat)|''bath'']] en de ''log''. Ezelsbruggetje: om te houden dat de bath voor natte waren is, denk bij 'bath' aan een bad water.
 
Het is erg moeilijk de oude maten om te zetten in moderne inhoudsmaten als liters.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.