Naar inhoud springen

Kamerling: verschil tussen versies

254 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''kamerling''' of ''hoveling'' of ''hofdienaar'', meestal een gesnedene<ref>Gecastreerde, ontmande man.</ref>, vervulde in het Oosten onderscheidene betrekking...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''kamerling''' of ''hoveling'' of ''hofdienaar'', meestal een gesnedene<ref>Gecastreerde, ontmande man, een [[eunuch]].</ref>, vervulde in het Oosten onderscheidene betrekkingen. Kamerlingen werd vooral gebezigd ter bewaking van de vrouwenverblijven, harems genoemd. De ''opperkamerheer'' was hun hoofd, van wie zij bevelen ontvingen. <blockquote>''2Kr 18:8 Toen riep de koning van Israël een <u>kamerling</u>, en hij zeide: Haal haastelijk Micha, den zoon van Jimla. (SV)''</blockquote><blockquote>''2Kr 18:8 Toen riep de koning van Israël een <u>hoveling</u> en zei: Haal snel Micha, de zoon van Jimla. (HSV)''</blockquote><blockquote>''2Kr 18:8 De koning van Israël liet een <u>hofdienaar</u> komen die hij opdroeg om snel Micha, de zoon van Jimla, te gaan halen. (NBV2004)''</blockquote>De bekendste kamerling uit de Bijbel is de Ethiopische ‘kamerling’ (Hand. 8:27-29).
 
== Zie ook ==
[[Eunuch]] | [[Kamerheer]]
 
== Bron ==
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Kamerlingen' is op 26 aug. 2018 onder wijziging verwerkt.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.