Naar inhoud springen

Laat de doden hun doden begraven: verschil tussen versies

k
Alinea was onnodig ingesprongen (blokcitaat)
(Nieuwe pagina aangemaakt met ' "'''Laat de doden hun doden begraven'''" zijn woorden van de Heer Jezus uit zijn antwoord aan één van zijn discipelen, die eerst...')
 
k (Alinea was onnodig ingesprongen (blokcitaat))
Regel 7:
De Heer Jezus gebruikte het woord ‘dode’ in twee betekenissen. De dode die begraven moet worden, is lichamelijk dood en krijgt met het graf een laatste rustplaats. De andere dode is iemand die geestelijk dood is. In het eerste geval reageert de dode niet meer op de woorden van mensen. De communicatie met mensen is afgesloten. In het tweede geval reageert de dode niet meer op Gods Woord. De communicatie met God is afgesloten.
 
Bij de uitleg van dit gedeelte is van belang dat de woorden: “Laat de doden hun doden begraven” heel specifiek tegen deze ene man zijn gesproken. Het is dus geen algemeen gebod voor de doden, want dan had de tekst moeten zijn “Laten de doden …”. Het gaat erom dat deze man de begrafenis van zijn vader stelde boven het volgen van de Heer Jezus.<blockquote>Verder is van belang dat de vader van deze man vermoedelijk nog niet was gestorven. In het Midden-Oosten is het gebruik om snel te begraven. Er zijn twee redenen voor: (1) Door de warmte begint het lichaam sneller te ontbinden dan in Nederland. (2) Een Israëliet die een lijk aanraakte, was [[Reinheid|onrein]] en kon geen deel hebben aan religieuze activiteiten, zoals de viering van het [[Pascha]] (zie onder andere Leviticus 22:4, Numeri 9:10, 19:11-13).</blockquote>
 
Verder is van belang dat de vader van deze man vermoedelijk nog niet was gestorven. In het Midden-Oosten is het gebruik om snel te begraven. Er zijn twee redenen voor: (1) Door de warmte begint het lichaam sneller te ontbinden dan in Nederland. (2) Een Israëliet die een lijk aanraakte, was [[Reinheid|onrein]] en kon geen deel hebben aan religieuze activiteiten, zoals de viering van het [[Pasen (Bijbel)]] (zie onder andere Leviticus 22:4, Numeri 9:10, 19:11-13).
 
== 'Laat het dorp zijn doden begraven?' ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.