Naar inhoud springen

Jakobus (zoon van Zebedeüs): verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
'''Familie.''' Hij was een zoon van Zebedeüs en [[Salome]], broer van [[Johannes (apostel)|Johannes]], die eveneens tot de twaalf behoorde.
 
Tegelijk met zijn broer werd hij door Jezus van achter het visnet tot het apostelambt geroepen. Daar hij op enkele uitzonderingen na (Luc. 8:51; 9:28) overal vóór Johannes genoemd wordt, meent men, dat hij ouder dan deze was.<blockquote>''Mt 4:21 En toen Hij vandaar verder was gegaan, zag Hij twee andere broers, Jakobus, de zoon van Zebedeus, en zijn broer Johannes, terwijl zij in het schip met hun vader Zebedeus bezig waren hun netten te verstellen. En Hij riep hen; (Telos)''</blockquote><blockquote>''Mt 10:2 De namen nu van de twaalf apostelen zijn deze: als eerste Simon, Petrus geheten, en zijn broer Andreas, Jakobus, de zoon van Zebedeus, en zijn broer Johannes,'' (Telos)</blockquote>'''Neven van Jezus?''' Indien op grond van Joh. 29: 25 mag aangenomen worden, dat Salome de volle zuster van de moeder van Jezus geweest is, dan waren de beide broeders neven van de Heer.
 
<blockquote>''Mt 4:21 En toen Hij vandaar verder was gegaan, zag Hij twee andere broers, Jakobus, de zoon van Zebedeus, en zijn broer Johannes, terwijl zij in het schip met hun vader Zebedeus bezig waren hun netten te verstellen. En Hij riep hen; (Telos)''</blockquote>
 
<blockquote>''Mt 10:2 De namen nu van de twaalf apostelen zijn deze: als eerste Simon, Petrus geheten, en zijn broer Andreas, Jakobus, de zoon van Zebedeus, en zijn broer Johannes,'' (Telos)</blockquote>'''Neven van Jezus?''' Indien op grond van Joh. 29: 25 mag aangenomen worden, dat Salome de volle zuster van de moeder van Jezus geweest is, dan waren de beide broeders neven van de Heer.
 
'''Drietal.''' Jakobus en Johannes waren 'deelgenoten', compagnons, van Simon Petrus in de visserij. <blockquote>''Lu 5:10 en evenzo ook Jakobus en Johannes, zonen van Zebedeus, die deelgenoten van Simon waren. En Jezus zei tot Simon: Wees niet bang, van nu aan zul je mensen vangen. (Telos)''</blockquote>Jakobus maakte met zijn broer en met [[Petrus]] het bekende drietal uit, dat het innigst met de Meester verbonden was. Na de hemelvaart worden zij als eerste drie genoemd in:<blockquote>''Hnd 1:13 En toen zij de stad waren binnengekomen, gingen zij op naar de bovenzaal, waar zij verblijf hielden: Petrus, Johannes, Jakobus en Andreas, Filippus en Thomas, Bartholomeus en Mattheus, Jakobus de zoon van Alfeus, Simon de Zeloot en Judas, de broer van Jakobus.'' (Telos)</blockquote>'''<nowiki/>'Zonen van de donder''''. Hun hartstochtelijke ijver was oorzaak, dat zij door Jezus ‘Boanerges’, d.w.z. ‘zonen van de donder’ genoemd werden.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.