Naar inhoud springen

Barmhartigheid: verschil tussen versies

456 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 6:
Barmhartigheid behelst, evenals deernis, mededogen, medelijden, erbarming en ontferming, een '''gevoel''' voor het lijden van iemand anders. Dat hebben ze alle gemeenschappelijk. Maar er is ook verschil. Deernis, medelijden en mededogen zijn meer ''passief'', lijdend; barmhartigheid, ontferming en erbarming zijn meer ''actief'', bedrijvend''.''
 
Barmhartigheid is meer dan een gevoel voor het lijden van iemand anders, is meer dan medelijden. Een voorbeeld in de Bijbel is te vinden in Lucashet 10:30v,boek waarNehemia. sprake[[Nehemia is(persoon)|Nehemia]] vanwas eende slachtofferschenker van eende roofovervalPerzische koning [[Arthahsasta]]. EenHij man,bad doorom rovers"barmhartigheid geslagenvan enhet beroofd,aangezicht wordtvan deze man" (Neh. 1:2). halfdoodToen langsArthahsasta de wegtreurigheid achtergelaten.van EenNehemia priesteropmerkte en latervernam eenwat levietde zienreden hemwas, liggengaf enhij gaanzijn aanschenker deverlof overkantom voorbij.de Mogelijkmuren haddenen zepoorten welvan enigJeruzalem menselijkte meegevoelbouwen, maarvan warende erstad redenendie omNehemia nietnoemde te'de helpen.plaats Dander komtbegrafenissen eenvan derdemijn persoonvaders' (Neh. 2: 3, 5).
 
Een ander voorbeeld is in Lucas 10:30v, waar sprake is van een slachtoffer van een roofoverval. Een man, door rovers geslagen en beroofd, wordt halfdood langs de weg achtergelaten. Een priester en later een leviet zien hem liggen en gaan aan de overkant voorbij. Mogelijk hadden ze wel enig menselijk meegevoel, maar waren er redenen om niet te helpen. Dan komt een derde persoon:
 
<blockquote>''Lukas 10:33 Een Samaritaan echter, die op reis was, kwam bij hem en toen hij hem zag, werd hij met ontferming bewogen.<br>Lukas 10:34 En hij ging naar hem toe, verbond zijn wonden, terwijl hij daar olie en wijn op goot, zette hem op zijn eigen rijdier, bracht hem naar een herberg en verzorgde hem.<br>Lukas 10:35 En de volgende dag haalde hij twee denaren tevoorschijn, gaf ze aan de herbergier en zei: Verzorg hem, en wat u meer ten koste mocht leggen, zal ik u vergoeden wanneer ik terugkom.''<br>(TELOS)</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.