Naar inhoud springen

Cilicië: verschil tussen versies

185 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Cilicië''', in het [[Latijn]] Cilicia, was een landstreek en Romeinse provincie in [[Klein-Azië]]. De hoofdstad was [[Tarsus]], waar de apostel [[Paulus]] vandaan kwam. Hij doortrok Cilicië tijdens zijn tweede zendingsreis.
 
Toen Paulus voor de stadhouder Felix was gesteld, vernam deze dat de Jood uit Cilicië was. <blockquote>''Hnd 23:34 Deze nu las de brief en vroeg uit welke provincie hij was, en toen hij vernam dat hij uit Cilicie was, (TELOS)''</blockquote>DeEnige aposteljaren doortrokna dezijn [[Romeinsebekering provincies|provincie]]kwam tijdensPaulus zijnin tweeCilicië.<blockquote>''Ga 1:21  Daarna kwam ik in de streken van Syrie en zendingsreisCilicië.{{Tweede zendingsreis(Telos)\''</blockquote>Daar het, vanuit Syrië gezien, een eerst vooraanliggend gewest van Paulus}}Klein-Azië is, wordt het in het Nieuwe Testament soms in vereniging met Syrië genoemd (Hand. 15: 23, 41; Gal. 1: 21).
 
AlsDe het,apostel vanuitdoortrok Syriëde gezien,[[Romeinse eerstprovincies|provincie]] vooraanliggendtijdens gewestzijn van[[Tweede Klein-Azië,zendingsreis wordtvan hetPaulus|tweede in het Nieuwe Testament soms in vereniging met Syrië genoemd (Hand. 15: 23zendingsreis]], 41;zie Gal.kaart 1: 21)hieronder. <blockquote>''Hnd 15:40 Paulus echter koos Silas en vertrok, aan de genade van de Heer opgedragen door de broeders. Hnd 15:41 En hij ging Syrië en <u>Cilicië</u> door en versterkte de gemeenten. (TELOS)''</blockquote>
Cilicië wordt ten zuiden door de Middellandse zee bespoeld, voor het overige door het Taurus-gebergte (ten oosten de Amanus genoemd) geheel omgeven.
 
Als het, vanuit Syrië gezien, eerst vooraanliggend gewest van Klein-Azië, wordt het in het Nieuwe Testament soms in vereniging met Syrië genoemd (Hand. 15: 23, 41; Gal. 1: 21). <blockquote>''Hnd 15:40 Paulus echter koos Silas en vertrok, aan de genade van de Heer opgedragen door de broeders. Hnd 15:41 En hij ging Syrië en <u>Cilicië</u> door en versterkte de gemeenten. (TELOS)''</blockquote>
[[Bestand:Paulus tweede zendingsreis-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px|Ligging van Cilicië]]
Cilicië wordt ten zuiden door de Middellandse zee bespoeld, voor het overige door het Taurus-gebergte (ten oosten de Amanus genoemd) geheel omgeven. De vlakke, oostelijke helft onderscheidde zich door grote vruchtbaarheid van het bergachtige westelijke deel. Naar de omliggende gewesten, [[Cappadocië]], [[Pamfylië]] en [[Pisidië]], kwam men door bergpassen, waarvan er drie in de oudheid zeer beroemd waren als verdedigingspunten tegen de naderende vijand.
 
Door [[Alexander de Grote]] tegelijk met geheel westelijk Azië veroverd, kwam Cilicië, na zijn dood, als deel van het Syrische rijk onder het bestuur der Seleuciden (1 Makk. 11: 14), en sedert die tijd vestigden zich vele Grieken in deze mooie landstreek.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.