Naar inhoud springen

Kamerling: verschil tussen versies

81 bytes verwijderd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''kamerling''' of ''hoveling'' of ''hofdienaar'', meestal een gesnedene<ref>Gecastreerde, ontmande man, een [[eunuch]].</ref>, vervulde in het Oosten onderscheidene betrekkingen. Kamerlingen werd vooral gebezigd ter bewaking van de vrouwenverblijven, harems genoemd. De ''opperkamerheer'' was hun hoofd, van wie zij bevelen ontvingen. <blockquote>''2Kr 18:8 Toen riep de koning van Israël een <u>kamerling</u>, en hij zeide: Haal haastelijk Micha, den zoon van Jimla. (SV)''</blockquote><blockquote>''2Kr 18:8 Toen riep de koning van Israël een <u>hoveling</u> en zei: Haal snel Micha, de zoon van Jimla. (HSV)''</blockquote><blockquote>''2Kr 18:8 De koning van Israël liet een <u>hofdienaar</u> komen die hij opdroeg om snel Micha, de zoon van Jimla, te gaan halen. (NBV2004)''</blockquote>EenDe bekendste kamerling vanuit koninginde [[EstherBijbel (boek)|Esther]]is wasde HatachEthiopische kamerling, doordie koningtot geloof in de [[AhasverosHeer Jezus]] (1ekwam helften vandoor de 5eevangelist eeuw[[Filippus v.C.(diaken, evangelist)|Filippus]] aangesteld,werd Esthergedoopt 4:5(Hand. 8:27-29).
 
[[Bestand:Eunuch_Filippus_-_Heinrich_Jenny.jpg|miniatuur|Tekst]]
De bekendste kamerling uit de Bijbel is de Ethiopische kamerling, die tot geloof in de [[Heer Jezus]] kwam en door de evangelist [[Filippus (diaken, evangelist)|Filippus]] werd gedoopt (Hand. 8:27-29).
 
== Zie ook ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.