Naar inhoud springen

Job (persoon): verschil tussen versies

874 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Job''' is de hoofdpersoon van het boek Job, een vrome, rechtvaardige en met veel bezittingen gezegende man in het land Uz, Uz lag...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 22:
 
== Typologie ==
Job, was een man rechtvaardig zonder gelijke op aarde (Job 1:8), die evenwel zwaar moest lijden, is het type van dé Rechtvaardige, onze Heer Jezus Christus, die onschuldig leed. In beider geschiedenissen speelt de satan een rol, doch laat ook God zich niet onbetuigd. Na beider lijden volgde heerlijkheid.
 
''Job 1:8 De HEERE zei tegen de satan: Hebt u [ook] acht geslagen op Mijn dienaar Job? Want er is niemand op de aarde zoals hij, een vroom en oprecht man, hij is godvrezend en keert zich af van het kwaad. (HSV)''
 
Job is daarin het type van dé Rechtvaardige, onze Heer Jezus Christus, die onschuldig leed. Onze Heer was volmaakt rechtvaardig en vroom, zonder smet van zonde, en moest desondanks lijden (terwille van ons heil en Gods eer).  
 
In beider geschiedenissen speelt de satan een rol, doch laat ook God zich niet onbetuigd. Een deel van Jobs lijden kwam ook over Christus; Jezus onderging ook een deel van het lijden van Job. Bijvoorbeeld, Job en Christus werden beiden bespot en bespuwd:
 
''Job 30:9 Maar nu ben ik hun spotlied geworden, en ik ben voor hen tot een [spot] woord. Job 30:10 Zij hebben een afschuw van mij, zij blijven ver bij mij vandaan, ja, zij sparen mijn gezicht het speeksel niet. Job 30:11 Want [God] heeft mijn tentkoord losgemaakt, en mij vernederd; daarom werpen zij voor mijn gezicht de toom af.'' (HSV)
 
Na beider lijden volgde heerlijkheid.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.