Naar inhoud springen

Uz (land): verschil tussen versies

71 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het land '''Uz''' lag ten zuid-oosten van de Dode Zee, ergens in het gebied van Edom (Ezau). Job was “een man in het land Uz” (Job 1:1). Bestand:Nabije Oosten...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Het land '''Uz''' lag ten zuid-oosten van de [[Dode Zee]], ergens in en/of bij het gebied van [[Edom, Edomieten|Edom]] (Ezau). [[Job (persoon)|Job]] was “een man in het land Uz” (Job 1:1).
[[Bestand:Nabije Oosten 1200-1000vC Access Foundation.jpg|geen|omkaderd|''Het land Uz lag ergens in (of deels in) het gebied van Edom'']]
'''Uz en Edom.''' [[Jeremia (boek)|Jeremia]] kondigt Gods oordeel aan over, onder andere, “alle koningen van het land van Uz” (Jer. 25:20). Jer 25:20-21 onderscheidt Uz van Edom. Uit Klaagliederen, geschreven door de profeet Jeremia, blijkt dat de Edomieten woonden in het land Uz.<blockquote>''Kla 4:21 [Schin]. Wees vrolijk, en verblijd u, gij dochter Edoms, die in het land Uz woont! [doch] de beker zal ook tot u komen, gij zult dronken worden, en ontbloot worden. (SVV)''</blockquote>Uz ligt dus vermoedelijk ergens in of deels in het gebied van Edom<ref>Vergelijk ''Encyclopedie van de Bijbel''. Lion Publishing, Kok Voorhoeve, 1978-1980.</ref>.
 
J.P. Gouda Quint schreef (1866) dat Uz waarschijnlijk in Woest [[Arabië]] lag, ten noorden van Idumea (Edom), ten oosten van Judea, ofschoon het niet onmiddellijk aan dit land grensde.<ref>P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. </ref>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.