Naar inhoud springen

Filippi: verschil tussen versies

70 bytes verwijderd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Filippi''' of ''Philippi'' was een stad in het oude Macedonië, waar door de dienst van de apostel [[Paulus (apostel)|Paulus]] een christelijke gemeente ontstond. De bewoners van de stad worden Filippenzen of Filippiërs genoemd. Aan de gelovigen daar schreef de apostel een [[Brief van Paulus aan de Filippenzen|brief]].
 
Paulus deed met [[Silas]] de stad aan tijdens zijn [[Tweede zendingsreis van Paulus|tweede zendingsreis]]. <blockquote>''Hnd 16:11 Wij nu voeren van Troas af en liepen recht op Samothrace aan, en gingen de volgende dag naar Neapolis, Hnd 16:12 en vandaar naar Filippi, dat de eerste stad is van dit deel van Macedonie, een kolonie. En wij verbleven enige dagen in die stad. (TELOS)''</blockquote>Ook op zijn [[Derde zendingsreis van Paulus|derde zendingsreis]] bezocht hij de stad.
{{Tweede zendingsreis van Paulus}}<blockquote>''Hnd 16:11 Wij nu voeren van Troas af en liepen recht op Samothrace aan, en gingen de volgende dag naar Neapolis, Hnd 16:12 en vandaar naar Filippi, dat de eerste stad is van dit deel van Macedonie, een kolonie. En wij verbleven enige dagen in die stad. (TELOS)''</blockquote>Ook op zijn [[Derde zendingsreis van Paulus|derde zendingsreis]] bezocht hij de stad.
{{Derde zendingsreis van Paulus}}
[[Bestand:Paulus tweede zendingsreis-Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|''Ligging van Filippi in Macedonië (Macedonia). Paulus stichtte de gemeente tijdens zijn tweede zendingsreis.''|geen]]
 
Regel 10 ⟶ 8:
 
== Brief van Paulus ==
Op zijn tweede en derde zendingsreis heeft Paulus deze stad bezocht en aldaar ontstond door zijn dienst een christelijke gemeente. Op duidelijke aanwijzing van de Heer waren Paulus, Silas en anderen de zee overgestoken en hadden daar in Europa Lydia en andere vrouwen ontmoet, die tot gebed bijeenkwamenwaren bijeengekomen. Deze namen de goede boodschap aan.
 
[[Bestand:Philippi Paulus en Silas.jpg|miniatuur|360x360px|De gevangenbewaarder vraagt Paulus wat hij moet doen om behouden te worden.']]
 
Door tegenstand van ongelovige zijde werden Paulus en Silas in de gevangenis geworpen. Hier zongen Paulus en Silaszij Gode lofgezangen, ondanks hun striemen en verwondingen. Toen er een aardbeving ontstond, kwam ook de gevangenisbewaarder met zijn gezin tot het geloof in de [[Heer Jezus]].
 
Deze pasbekeerden, onder wie Lydia de purperverkoopster en de gevangenbewaarder van de stadsgevangenis, werden direktdirect gedoopt en vormden de eerste leden van de gemeente.
 
Daar de Christenen te Filippi aan de apostel in zijn gevangenschap te Rome geldelijke ondersteuning gezonden en hem daardoor bewijzen van hun hartelijke genegenheid gegeven hadden, schreef hij ca. 62 n.C. hun een brief, die hij zond met [[Epafroditus]], waarin hij hun dank zegt voor hun liefde, hen geruststelt omtrent zijne gevangenschap en opwekt tot standvastigheid in de beproevingen.<blockquote>Zie [[brief van Paulus aan de Filippenzen]] voor het hoofdartikel.</blockquote>
== Bron ==
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling.'' Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Philippensen' is op 14 feb. 2016 verwerkt.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.