Naar inhoud springen

Job (persoon): verschil tussen versies

335 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 5:
'''Kennis van Gods woord.''' Job had kennis van Gods woord, hij bewaarde dat, getuige zijn woorden: <blockquote>''Job 23:12  Het gebod Zijner lippen heb ik ook niet weggedaan; de redenen Zijns monds heb ik meer dan mijn bescheiden deel weggelegd. (SV)''</blockquote>Het schijnt dat God tot hem heeft gesproken. Zijn vriend Elifaz had hem tevoren vermaand: <blockquote>''Job 22:22  Ontvang toch de wet uit Zijn mond, en leg Zijn redenen in uw hart. (SV)''</blockquote>'''Gerechtigheid.''' Zijn rechtvaardigheid en vroomheid was groter dan alle mensen op aarde (Job 1:1, 8). Opvallend is dat hij zoenoffers bracht voor mogelijke zonden van zijn kinderen (Job 1:5). De verticale betrekking tot God achtte hij van groot belang.
 
'''Kinderen.''' Job had, vóórdat het onheil ze uit het leven wegrukte, zeven zonen en drie dochters (Job 1:2). Na zijn ongelukkige tijd kreeg hij opnieuw zeven zonen en drie dochters (Job 42:13).
 
'''Rijkdom'''. Job was in rijkdom groter dan al zijn tijdgenoten in het Oosten (Job 1:3), want hij bezat:
Regel 13:
* 500 span runderen
* 500 [[Ezel|ezelinnen]]
* een zeer groot aantal [[Slaaf|slaven]]<BR><BR>
 
== Zijn lijden ==
Regel 33:
 
== Herstel en einde ==
Aan het slot van het boek Job wordt verhaald, hoe de zwaar beproefde man, ter beloning van zijn trouw en standvastigheid, weer werd als te voren, ja nog rijker en gelukkiger dan toen. Na dezen leefde hij nog 140 jaren en stierf, oud, van leven verzadigd (Job. 42). Na de rampspoed, die hem zijn kinderen en vee ontnam, kreeg hij, dankzij Gods bijzondere zegen, evenveel kinderen (in getal en gelijk verdeeld in geslacht) terug en werd zijn veestapel (aantal schapen, aantal kamelen, aantal span runderen) dubbel zo groot.
 
== Typologie ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.