Naar inhoud springen

Tien Geboden: verschil tussen versies

4.542 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 108:
 
===2. Geen beelden===
Het tweede gebod verbied om beelden te maken en die als goden te aanbidden, bedenk dat wij als mens al 'beeld' van God zijn. Het gaat specifiek over het aanbidden van beelden, want als Aäron het gouden kalf maakt zegt hij: 'dit is de HEERE.' (Ex 32:4,5) Het maken van beelden zelf wordt niet verboden, want in de ontwerpen van de Tabernakel en de [[Tempel]] worden de Israëlieten opgedragen om beelden te maken van bloemen, planten en dieren, ja zelf van [[Cherubs]].
Het tweede gebod verbied om beelden te maken en die als goden te aanbidden. ...
 
In de Orthodoxe traditie wordt bij dit verbod de focus gelegt op 'gesneden' of 'gegoten' beelden. Een [[icoon]] is een schilderij van een heilge of van een Bijbelverhaal. Naar de gedachte dat Christus de eerste 'icoon' van God was (Kol. 1:15). Voor deze iconen wordt ook niet gebeden, maar gemediteerd. De Geest kan door deze afbeeldingen heen spreken zoals Hij door de Schrift spreekt als wij daarop mediteren.
 
In de Katholieke traditie worden veel beelden gemaakt van Heiligen, maar nooit van andere goden, en worden ook nooit als zodanig aanbeden.
 
===3. Geen ijdel gebruik van Gods naam===
Het woord voor 'IJdel' (''Shav'') betekend 'leeg', 'slecht' of 'vals'. Bedoeld wordt dat Gods naam (JHWH) niet mag worden gebruikt in valse beloften of eden. Zijn naam mag alleen in waarheid en aanbidding gebruikt worden.
 
In de Joodse traditie werdt de naam van God, uit angst dit gebod te overtreden, altijd uitgesproken als ''haShem'' (de Naam), ''Adonai'' (Heer) of ''Elohim'' (God). Slechts één maal per jaar werdt de naam van God uitgesproken, en wel door de [[Hogepriester]], tijdens de [[Grote Verzoendag]], in het [[Heilige der heiligen]]. Uit de traditie om Gods naam door 'Heer' te vervangen, is in de Nederlandse Bijbels 'HE(E)R(E)' als vertaling gekomen.
 
Omdat er in de Bijbel vaak wordt opgedragen om de Naam van God te loven en te aanbidden is er door de Jehova's Getuigen de tegenbeweging gekomen om Gods naam in ere te herstellen. Zij gebruiken hiervoor de naam Jehova naar de Latijnse vertalingen, dit is alleen een onwaarschijnlijke weergave van Gods naam. Zie [[JHWH]]
 
===4. Sabbatsheiliging===
Het wekelijks houden van een dag aan God gewijd, toont ons onze afhankelijkheid van God. De [[Sabbat]] is een herinnering aan de volmaakte schepping, en opdracht aan de mens om, samen met God, haar te beschermen en tot bloei te doen komen. Ook is het een vooruitwijzing naar de Eeuwige Sabbat in Gods Koninkrijk. In Deut. 5 wordt de focus gelegd op het feit dat het volk eerst slaven waren, en geen rust kenden. Nu worden ze opgedragen iedere week een dag rust te houden en ook hun slaven die rust te geven.
 
In de meeste tradities wordt de zondag (de Dag des Heeren) beschouwd als een dag van rust en aanbidding. Slechts enkele Christelijke tradities houden tegenwoordig nog de Sabbat zoals die in de Bijbel beschreven wordt. Over het algemeen wordt de Sabbat als vervuld gezien in de dood en opstanding van Jezus Christus. (Zie ook Heb. 3:1-4:13)
 
===5. Ouders eren===
Het vijfde gebod is een overgang tussen de relatie God-mens geboden (1-4) en mens-mens geboden (6-10). Je ouders gelden als diegenen die je als eerste over God onderwijzen, en eerbied voor hen leert je eerbied voor God. Zij kunnen je het Vaderschap en het Moederschap van God tonen. Dit gebod geldt dus niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Zij moeten in eerbied voor God leven die de eerbied van hun kinderen waardig is.
 
===6. Niet doodslaan===
Het zesde gebod richt zich niet zozeer op het niet doden van mensen, als wel op het niet 'ongegrond' doden van mensen. De doodstraf is in de rest van de Wet zeer aanwezig. Ook worden er een aantal [[vrijsteden]] aangesteld waar mensen naartoe kunnen vluchten als ze per ongeluk iemand doden, opdat hun leven niet gewroken wordt.
 
===7. Niet echtbreken===
... danwel overspel plegen. Het zevende gebod verbied het om met de vrouw van een andere man naar bed te gaan, om zo het huwelijk en de sexuele gemeenschap te heiligen. Dit was een sterk contrast met veel van de volken om Israël heen.
 
===8. Niet stelen===
Het achtste gebod verbied het ongeoorloofd toeeigenen van iets dat een ander toebehoord. Zowel het plegen van diefstal, als het onrechtvaardig behandelen van anderen wordt hiermee verboden. Zoals bijvoorbeeld:
Leviticus 19:13 U mag uw naaste niet afpersen en niet beroven. Het arbeidsloon van de dagloner moet u nog diezelfde dag uitbetalen.
 
===9. NietGeen liegenvals getuigenis===
Het negende gebod wordt vaak vereenvoudigd tot 'je mag niet liegen', maar de focus van dit gebod ligt in de rechtspraak. Volgends de Wet is iemand schuldig zodra twee of meer mensen een overeenstemmend getuigenis tegen diegene hebben, het is hierbij van uiterst belang dat dit gebod in ere wordt gehouden.
 
===10. Niet begeren===
God geeft een ieder naar wat hij nodig heeft. Het tiende gebod waarschuwd ons om meer te willen, en dan vooral datgene wat een ander toekomt.
 
 
== De Tien Geboden in het Nieuwe Testament ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.