Naar inhoud springen

Pest (ziekte): verschil tussen versies

812 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Pest''' is een plotseling optredende, snel verlopende besmettelijke ziekte die veel slachtoffers maakt en vooral voorkomt als ''builenpest'' en ''longpest.'' In de Bijbel komt de pest voor. De Statenvertaling spreekt van ''pestilentie''.
[[Bestand:Slachtoffer van de pest.jpg|miniatuur|561x561px|Slachtoffer van de pest (nagespeeld).]]'''Synoniemen''' zijn ''pestziekte'' en ''pestilentie''.
De meest voorkomende vorm van pest is de '''builenpest''', die wordt veroorzaakt door een bacil (Yersinia Pestis) en overgebracht door de rattenvlo<ref>Zie artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Builenpest Builenpest] op Wikipedia.nl</ref>. Zonder behandeling sterft bijna 40% van de patienten. De meeste slachtoffers van de builenpest sterven binnen drie tot vijf dagen na de eerste symptomen.
 
'''Hebreeuwse woord.''' Het Hebreeuwse woord dat met 'pest', 'pestziekte' of 'pestilentie' is vertaald דבר, ''deber'', dat betekent: 1) pest, of 2) veepest, veeziekte. Het woord komt 49x voor in het Oude Testament. Het Strongnummer is 01698. De Statenvertaling zet in het Nederlands over door: pestilentie (43x), pest (6x). De NBG51-vertaling heeft: pest (48x), pestziekten (1x, Hos 13:14). De Engelse King James vertaling heeft: pestilence (47x), plagues (1x), murrain (1x).
De tweede belangrijkste soort pest is de '''longpest''', één van de gevaarlijkste infectieziekten. Longpest wordt evenals builenpest veroorzaakt door de bacil Yersinia Pestis, die, overgedragen door hoesten of niezen, direct in de longen belandt. Zonder behandeling leidt de ziekte na de eerste symptomen meestal binnen 48 uur tot de dood. Longpest kan meestal effectief bestreden worden met antibiotica.
 
De eerste keer dat de pest (Hebr. ''deber'') in de Bijbel genoemd wordt is in Exodus 5:3<blockquote>''Ex 5:1 En daarna gingen Mozes en Aaron heen, en zeiden tot Farao: Alzo zegt de HEERE, de God van Israel: Laat Mijn volk trekken, dat het Mij een feest houde in de woestijn! Ex 5:2 Maar Farao zeide: Wie is de HEERE, Wiens stem ik gehoorzamen zou, om Israel te laten trekken? Ik ken den HEERE niet, en ik zal ook Israel niet laten trekken. Ex 5:3 Zij dan zeiden: De God der Hebreen is ons ontmoet; zo laat ons toch heentrekken, den weg van drie dagen in de woestijn, en den HEERE, onzen God, offeren, dat Hij ons niet overkome met pestilentie, of met het zwaard. (SV)''</blockquote>'''Hoofdsoorten.''' De meest voorkomende vorm van pest is de <u>builenpest,</u> die wordt veroorzaakt door een bacil (Yersinia Pestis) en overgebracht door de rattenvlo<ref>Zie artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Builenpest Builenpest] op Wikipedia.nl</ref>. Zonder behandeling sterft bijna 40% van de patienten. De meeste slachtoffers van de builenpest sterven binnen drie tot vijf dagen na de eerste symptomen.
 
Mogelijk was de ''<u>Zwarte Dood</u>'','' een epidemische ziekte die van 1347 tot 1351 Europes teisterde en wereldwijd 75 tot 100 miljoen mensenlevens eiste, een builenpestepidemie<ref>Zie artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Dood Zwarte Dood] op Wikipedia.nl</ref>.
 
De tweede belangrijkste soort pest is de '''<u>longpest'''</u>, één van de gevaarlijkste infectieziekten. Longpest wordt evenals builenpest veroorzaakt door de bacil Yersinia Pestis, die, overgedragen door hoesten of niezen, direct in de longen belandt. Zonder behandeling leidt de ziekte na de eerste symptomen meestal binnen 48 uur tot de dood. Longpest kan meestal effectief bestreden worden met antibiotica.
Pest kan ook onder dieren voorkomen (veepest, varkenspest), zoals tijdens de plagen in Egype:<blockquote>''Ps 78:50 Hij woog een pad voor Zijn toorn; Hij onttrok hun ziel niet van den dood; en hun gedierte gaf Hij aan de pestilentie over. (SV)''</blockquote>
 
'''Dieren.''' Pest kan ook onder dieren voorkomen (veepest, varkenspest), zoals tijdens de plagen in Egype:<blockquote>''Ps 78:50 Hij woog een pad voor Zijn toorn; Hij onttrok hun ziel niet van den dood; en hun gedierte gaf Hij aan de pestilentie over. (SV)''</blockquote>
 
== Pest als straf ==
Regel 16 ⟶ 17:
== Bevrijding en bewaring ==
Voor koning Salomo was eventuele pest onder het volk een reden om God aan te roepen en om verlossing te bidden. Koning Josafat van Juda herinnert daaraan:<blockquote>''2Kr 20:9 Indien over ons [enig] kwaad komt, het zwaard des oordeels, of pestilentie, of honger, wij zullen voor dit huis, en voor Uw aangezicht staan, dewijl Uw Naam in dit huis is; en wij zullen uit onze benauwdheid tot U roepen, en Gij zult verhoren en verlossen. (SV)''</blockquote><blockquote>''Ps 91:3 Want Hij zal u redden van den strik des vogelvangers, van <u>de zeer verderfelijke pestilentie</u>. Ps 91:4 Hij zal u dekken met Zijn vlerken, en onder Zijn vleugelen zult gij betrouwen; Zijn waarheid is een rondas en beukelaar. Ps 91:5 Gij zult niet vrezen voor den schrik des nachts, voor den pijl, die des daags vliegt; Ps 91:6 Voor de <u>pestilentie</u>, die in de donkerheid wandelt; voor het verderf, dat op den middag verwoest. Ps 91:7 Aan uw zijden zullen er duizend vallen, en tien duizend aan uw rechterhand; tot u zal het niet genaken. Ps 91:8 Alleenlijk zult gij het met uw ogen aanschouwen; en gij zult de vergelding der goddelozen zien. Ps 91:9 Want Gij, HEERE! zijt mijn Toevlucht! Den Allerhoogste hebt gij gesteld tot uw Vertrek; Ps 91:10 U zal geen kwaad wedervaren, en geen plage zal uw tent naderen. Ps 91:11 Want Hij zal Zijn engelen van u bevelen, dat zij u bewaren in al uw wegen. Ps 91:12 Zij zullen u op de handen dragen, opdat gij uw voet aan geen steen stoot. Ps 91:13 Op den fellen leeuw en de adder zult gij treden, gij zult den jongen leeuw en den draak vertreden. Ps 91:14 Dewijl hij Mij zeer bemint, [spreekt] [God], zo zal Ik hem uithelpen; Ik zal hem op een hoogte stellen, want hij kent Mijn Naam. Ps 91:15 Hij zal Mij aanroepen, en Ik zal hem verhoren; in de benauwdheid zal Ik bij hem zijn. Ik zal er hem uittrekken, en zal hem verheerlijken. Ps 91:16 Ik zal hem met langheid der dagen verzadigen, en Ik zal hem Mijn heil doen zien. (SV)''</blockquote>
 
 
Aan de kinderen van Efraïm geeft God de belofte: <blockquote>''Hos 13:14  Ik zal hen verlossen uit de macht van het graf. Ik zal hen vrijkopen uit de dood. Dood, waar zijn uw pestziekten? Graf, waar is uw verderf? Berouw verbergt zich voor Mijn ogen! (HSV)''</blockquote>
 
== Eindtijd ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.