Naar inhoud springen

Pest (ziekte): verschil tussen versies

2 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 40:
Als genoegdoening aan de God van Israël gaven de Filistijnen, naar het aantal van hun stadsvorsten, vijf gouden builen en vijf gouden muizen (1 Sam. 6:4v). Zij stelden de pest zinnebeeldig door afbeeldingen van builen en muizen voor. De Egyptenaren stelden in hun beeldenschrift de pest zinnebeeldig voor door muizen, die „pest der velden."
 
'''Plotselinge dood Assyrische leger.''' Het Assyrische leger, dat Jeruzalem omsingeld had en bedreigde, werd geslagen door een engel van Jahweh (2 Kon. 19:35; Jes. 37:36). <blockquote>''2Kon 19:35  In die nacht ging de Engel des HEREN uit en sloeg in het leger van Assur honderdvijfentachtigduizend man. Toen men vroeg in de morgen opstond, zie, zij allen waren lijken. (NBG51)'' </blockquote>Dat de engel door de pest de Assyriërs doodde zou daaruit kunnen opgemaakt worden, dat juist die hiëroglyfische (beeldschriftelijke) aanduiding van pest door muizen, de sage deed ontstaan<ref>Herodotus II, 241.</ref>, dat een leger veldmuizen de pijlkokers en al de riemen van de Assyriérs had opgevreten, zodat zij uit het land van Israël moesten vluchten. Maar of een engel met de ''pest'' sloeg is onbekend.
 
Dat de engel door de pest de Assyriërs doodde zou daaruit kunnen opgemaakt worden, dat juist die hiëroglyfische (beeldschriftelijke) aanduiding van pest door muizen, de sage deed ontstaan<ref>Herodotus II, 241.</ref>, dat een leger veldmuizen de pijlkokers en al de riemen van de Assyriérs had opgevreten, zodat zij uit het land van Israël moesten vluchten. Maar of een engel met de ''pest'' sloeg is onbekend.
 
'''Hizkia's gezwel.''' Hizkia had in zijn ziekte een gezwel. Door, op het woord van Jesaja, een vijgenkoek op het gezwel te leggen, werd de koning genezen. <blockquote>''2Kon 20:7  Jesaja nu zeide: Neemt een vijgenkoek. Zij namen die en legden hem op de zweer. Toen genas hij. (NBG51)''</blockquote><blockquote>''Jes 38:21  Jesaja nu had gezegd: Laat men nemen een klomp vijgen, en tot een pleister op het gezwel maken, en hij zal genezen. (NBG51)''</blockquote>Had Hizkia de pest? Volgens één opvatting is het gezwel van Hizkia is wel niets anders dan een pestbuil<ref name=":0" />, want het komt dikwijls voor, dat personen, die de pest niet hebben, gedurende een pesttijd of daarna enkele kentekenen, namelijk builen krijgen. Arabische artsen maakten die ook in de 19e eeuw nog week door er vijgenpleisters op te leggen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.