Laodicea: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
137 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k
'''LaodiceaLaodicéa''' (= volksoordeel) is een plaats genoemd in het [[Nieuwe Testament]]. Na Zijn hemelvaart en verhoging liet de [[Heer Jezus]] een brief aan de gemeente aldaar schrijven. Laodicea was in de oudheid een belangrijke stad in het district [[Frygië]] in Klein-Azië. De stad lag tussen de steden Hierapolis[[Hiërapolis]] en [[Colosse]] in, die ook beide in het Nieuwe Testament worden genoemd.
[[Bestand:Zeven gemeenten Openbaring Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|Ligging van LaodiceaLaodicéa.]]
'''Naam.''' De oude stadsnaam van LaodiceaLaodicéa was ''Diospolis'', maar toen Antiochus Theos de stad herbouwde noemde hij haar LaodiceaLaodicéa, naar de naam van zijn vrouw ''Laodice''. De naam ''Laodicea'' is samengesteld uit de Griekse woorden ''laos'' (=volk) en ''dike'' (=oordeel, vonnis, straf, gerechtigheid).
 
De naam ''Laodicéa'' is samengesteld uit de Griekse woorden ''laos'' (=volk) en ''dike'' (=oordeel, vonnis, straf, gerechtigheid). In de uitspraak ligt de klemtoon op de 'e'. De bewoners heten Laodiceërs (Col. 4:16).
Laodicea werd een welvarende stad. Eens werd zij verwoest door een aardbeving, maar de bewoners waren in staat om haar zonder hulp van de staat te herbouwen; vergelijk Openbaring 3:17<blockquote>''Opb 3:17 Omdat u zegt: Ik ben rijk en verrijkt en heb aan niets gebrek, en u weet niet dat u de ellendige, jammerlijke, arme, blinde en naakte bent,'' (TELOS)</blockquote>Later is de stad opnieuw vernietigd. De ruïnes worden genoemd ''Eski''-''hissar''.  
 
LaodiceaLaodicéa werd na de herbouw een welvarende stad. Eens werd zij verwoest door een aardbeving, maar de bewoners waren in staat om haar zonder hulp van de staat te herbouwen; vergelijk Openbaring 3:17<blockquote>''Opb 3:17 Omdat u zegt: Ik ben rijk en verrijkt en heb aan niets gebrek, en u weet niet dat u de ellendige, jammerlijke, arme, blinde en naakte bent,'' (TELOS)</blockquote>Later is de stad opnieuw vernietigd. De ruïnes worden genoemd ''Eski''-''hissar''.  
 
Onbekend is of Paulus de stad heeft bezocht, maar het is duidelijk dat de plaatselijke gemeente in zijn hart was en dat hij haar welzijn zocht, zoals blijkt uit zijn brief aan de heiligen te Colosse.
 
<blockquote>''Col 1:27 Aan hen heeft God willen bekend maken welke de rijkdom is van de heerlijkheid van deze verborgenheid onder de volken, welke is Christus in u, de hoop van de heerlijkheid. Col 1:28 Hem verkondigen wij, terwijl wij iedere mens terechtwijzen en iedere mens leren in alle wijsheid, om iedere mens volmaakt te stellen in Christus. Col 1:29 Hiervoor arbeid ik ook onder strijd naar zijn werking, die in mij werkt met kracht. Col 2:1 Want ik wil dat u weet, wat een strijd ik heb voor u en voor hen in Laodicea<u>Laodicéa</u>, en voor allen die mijn aangezicht in het vlees niet hebben gezien; Col 2:2 opdat hun harten vertroost worden en zij samengevoegd zijn in liefde en tot alle rijkdom van de volle zekerheid van het inzicht, tot kennis van de verborgenheid van God de Vader, Christus, Col 2:3 in Wie al de schatten van de wijsheid en kennis verborgen zijn.'' (TELOS)</blockquote>
 
<blockquote>''Col 4:13 Want ik getuig van hem, dat hij veel moeite doet voor u en voor hen in Laodicea<u>Laodicéa</u> en hen in HierapolisHierápolis. Col 4:15 Groet de broeders in LaodiceaLaodicéa, en Nymfa, en de gemeente in haar huis. Col 4:16 En wanneer de brief bij u is gelezen, zorgt er dan voor dat hij ook wordt gelezen in de gemeente van de LaodiceeersLaodiceëers en dat ook u die uit LaodiceaLaodicéa leest.'' (TELOS)</blockquote>De toestand van de gemeente kennen wij hoofdzakelijk uit de brief die de Heer door de hand van de apostel Johannes aan haar liet schrijven.<blockquote>''Opb 1:11 die zei: Wat u ziet, schrijf dat in een boek en zend het aan de zeven gemeenten: naar Efeze, naar Smyrna, naar Pergamus, naar Thyatira, naar Sardis, naar Filadelfia en naar Laodicea. Opb 3:14 En schrijf aan de engel van de gemeente in Laodicea: Dit zegt de Amen, de trouwe en waarachtige getuige, het begin van de schepping van God: (TELOS)''</blockquote>'''Artemon''' (ook ''Artemonos'' of ''Artemonus'') van LaodiceaLaodicéa was een ouderling die ca. 303 als martelaar werd onthoofd.<ref>Meer over Artemon op http://www.heiligen.net/heiligen/10/08/10-08-0303-artemon.php</ref>
 
== Bronnen ==
bureaucraten, Bevestigde gebruikers, redacteuren, beheerders
29.050
bewerkingen
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Navigatiemenu