Naar inhoud springen

Hemelvaart: verschil tussen versies

126 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''hemelvaart''' van de [[Heer Jezus]] is Zijn terugkeer naar de [[hemel]], vanwaar Hij gekomen was om als mens God en mensen te dienen en Zijn leven als een zoenoffer voor onze zonden te geven. De beschrijving van de gebeurtenis is in de [[Bijbel]] met name te vinden in Handelingen 1:4-14, Markus 16:19 en Lukas 24:50-52. De hemelvaart vond plaats vanaf de [[Olijfberg]] (Hand. 1:12), bij [[Bethanië (aan de Olijberg)|Bethanië]] (Lukas 24:50), veertig dagen na Zijn [[opstanding]] uit de doden (Hand. 1:3).  
 
== God ==
'''God.''' In het Oude Testament lezen wij enkele malen van opvaren van God ten hemel. Zo voer God op van Abraham.
 
<blockquote>''Ge 17:22  En Hij eindigde met hem te spreken, en God voer op van Abraham. (Telos)''</blockquote>
Regel 9 ⟶ 10:
<blockquote>''Ge 35:13 Toen voer God van hem op in die plaats, waar Hij met hem gesproken had. (SV)''</blockquote>
 
== Jezus ==
'''Voorzegging.''' De Heer Jezus '''voorzegde''' zijn eigen hemelvaart. 
 
<blockquote>''Joh 6:62 Wat dan, als u de Zoon des mensen ziet opvaren waar Hij tevoren was?'' (Telos)</blockquote>
Regel 50 ⟶ 52:
</poem>
|}
'''Opneming.''' Zijn hemelvaart is een tenhemelopneming; zijn heengang, die Hij volvoert, is tegelijk een '''opneming''', die aan Hem geschiedt en die Hij ondergaat. Vergelijk: zijn ''opstanding'' uit de doden is tegelijk zijn ''opwekking'' uit de dood door God. <blockquote>''Mr 16:19 De Heer Jezus dan, nadat Hij tot hen had gesproken, werd opgenomen in de hemel en ging zitten aan de rechterhand van God. ''(TELOS)</blockquote><blockquote>''Lu 24:51 En het gebeurde, terwijl Hij hen zegende, dat Hij van hen scheidde en werd opgenomen in de hemel. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Hnd 1:9 En terwijl Hij dit zei, werd Hij opgenomen, terwijl zij toekeken, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen. (TELOS)''</blockquote>'''Plaats van opvaren.''' De Heer Jezus ging heen, werd opgenomen '''vanaf de [[Olijfberg]]''', die ten oosten van Jeruzalem ligt. Vanaf deze heuvel hield hij zijn intocht in Jeruzalem. Op deze plaats ook zal Hij eens wederkomen en zullen de voeten van zijn verheerlijkt lichaam staan. 
 
Hij is opgevaren '''boven alle hemelen'''. <blockquote>''Efe 4:8 Daarom zegt Hij: ‘Opgevaren naar de hoge heeft Hij de gevangenschap gevangen genomen en heeft de mensen gaven gegeven’. '' ''Efe 4:9 Dit nu: Hij is opgevaren, wat is het anders dan dat Hij ook is neergedaald naar de lagere delen van de aarde?  Efe 4:10 Hij die is neergedaald, is ook Degene die is opgevaren boven alle hemelen, opdat Hij alles zou vervullen. '' (TELOS)</blockquote>Bij zijn komst in de hemel is Hij door God begroet als Hogepriester. Hij die op aarde een smadelijke doornenkroon ontving, is in de hemel met eer en heerlijkheid gekroond. Hij is gaan zitten aan de rechterhand van God.   <blockquote>''Mr 16:19 De Heer Jezus dan, nadat Hij tot hen had gesproken, werd opgenomen in de hemel en ging zitten aan de rechterhand van God. (TELOS)''</blockquote>In de hemel, gezeten aan Gods rechterhand, heeft hij macht en gezag over alle engelen, machten en krachten. <blockquote>''1Pe 3:22 die aan Gods rechterhand is, heengegaan naar de hemel, terwijl engelen, machten en krachten Hem onderworpen zijn. (TELOS)''</blockquote>Ook de '''gemeente''', die Zijn lichaam is, de vergadering van alle ware Christgelovigen, zal eens een hemelvaart meemaken en worden opgenomen in de hemel. Zie [[Opname van de gemeente]]. 
''Verhoogt, o poorten! nu den boog,''
''Rijst, eeuwige deuren! rijst omhoog,''
Regel 61:
(Naar Psalm 24:7-10)
'''Boven alle hemelen.''' Hij is opgevaren '''boven alle hemelen'''. <blockquote>''Efe 4:8 Daarom zegt Hij: ‘Opgevaren naar de hoge heeft Hij de gevangenschap gevangen genomen en heeft de mensen gaven gegeven’. '' ''Efe 4:9 Dit nu: Hij is opgevaren, wat is het anders dan dat Hij ook is neergedaald naar de lagere delen van de aarde?  Efe 4:10 Hij die is neergedaald, is ook Degene die is <u>opgevaren boven alle hemelen</u>, opdat Hij alles zou vervullen. '' (TELOS)</blockquote>Bij zijn komst in de hemel is Hij door God begroet als Hogepriester. Hij die op aarde een smadelijke doornenkroon ontving, is in de hemel met eer en heerlijkheid gekroond. Hij is gaan zitten aan de rechterhand van God.   <blockquote>''Mr 16:19 De Heer Jezus dan, nadat Hij tot hen had gesproken, werd opgenomen in de hemel en ging zitten aan de rechterhand van God. (TELOS)''</blockquote>In de hemel, gezeten aan Gods rechterhand, heeft hij macht en gezag over alle engelen, machten en krachten. <blockquote>''1Pe 3:22 die aan Gods rechterhand is, heengegaan naar de hemel, terwijl engelen, machten en krachten Hem onderworpen zijn. (TELOS)''</blockquote>Ook de '''gemeente''', die Zijn lichaam is, de vergadering van alle ware Christgelovigen, zal eens een hemelvaart meemaken en worden opgenomen in de hemel. Zie [[Opname van de gemeente]]. 
 
== Gemeente ==
Ook de gemeente, die Zijn lichaam is, de vergadering van alle ware Christgelovigen, zal eens een hemelvaart meemaken en worden opgenomen in de hemel. Zie [[Opname van de gemeente]]. 
''<nowiki/>''
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.