Naar inhoud springen

Munt (plant): verschil tussen versies

95 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 2:
De '''munt''' (''Mentha'') is een geslacht van meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie (''Lamiaceae''). Ze hebben sterk geurende stoffen (menthol) die gebruikt worden in diverse producten, bijvoorbeeld in snoep, thee en tandpasta. De munt is een van de heerlijkst geurende kruiden die in de [[Bijbel]] worden genoemd.
 
Er zijn meerdere soorten van deze plant. Vier ervan, onder andere de Watermunt, groeien in Israël in het wild<ref>Zie https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A0%D7%A2%D7%A0%D7%A2. Geraadpleegd 6 mei 2020.</ref>.
 
In Bijbelse tijden werden de zaadkorrels van het tuingewas als specerij en voor de artsenijbereiding gebruikt<ref>S.P. Dee en J. Schoneveld (red.), ''Encyclopedia van het Oude en Nieuwe Testament'' (Baarn: Bosch & Keuning N.V., 1979) s.v. Munt </ref>. In de Bijbel wordt de munt tweemaal genoemd, samen met andere planten als de wijnruit en de dille. Farizeeën, die meer oog en ijver hadden voor uitwendige vroomheid, gaven ook - boven de Wet uit - van de tuinkruid munt een tiende (Mat. 23:23; Luk. 11:42). De Heer Jezus zei tot hen: <blockquote>''Lu 11:42 Maar wee u, farizeeën, want u geeft tienden van de <u>munt</u>, de wijnruit en alle groente, en u gaat voorbij aan het oordeel en de liefde van God. Deze dingen nu zou men moeten doen en de andere niet nalaten. (TELOS)''</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.