Naar inhoud springen

Tyrus: verschil tussen versies

330 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Tyrus''' was een beroemde zee- en handelstad van [[Fenicië]], lange tijd de eerste stad van dit land. De stad ligt thans in het zuiden van [[Libanon]]. De bewoners heten Tyriërs.
[[Bestand:Levant-1200-1000vC.jpg|miniatuur|1120x1120px|Ligging van Tyrus in Fenicië (Phoenicia).|alt=|geen]]Een deel van de stad lag aan de kust (Oud-Tyrus) en een deel lag op een prachtig eiland (Nieuw-Tyrus), zo'n 800 meter van het vasteland. De eilandstad was gelegen op een rots. In 332 v.C. werd het eiland door een dam verbonden met het vaste land. De dam werd aangelegd door het leger van Alexander de Grote ten einde de stad te veroveren. Een wandeling over de dam duurt ongeveer 12 minuten.
[[Bestand:Siege of Tyre 332BC plan.jpg|geen|miniatuur|800x800px|Eilandstad Tyrus]]
Tyrus is gesticht door kolonisten uit [[Sidon]], dat ongeveer 40 km noordelijker ligt.
Regel 37:
== Hellenistische periode ==
Toen Alexander de Grote in 333 v.C. met zijn leger de eilandstad Tyrus bereikte, weigerden de inwoners zich aan hem te onderwerpen. Ze gingen ervan uit dat Alexander de Grote geen maanden zou verspillen met het veroveren van een eilandje, en tevens dachten de Tyriërs dat hun machtige dochterstad Carthago hen wel te hulp zou snellen. Aanvankelijk probeerde Alexander de Grote de stad in handen te krijgen door ze aan te vallen met zijn vloot, maar de Feniciërs waren heer en meester op zee. De Tyriërs waren voorbereid op een maandenlange belegering. Alexander de Grote gooide het puin van de stad op het vasteland in zee totdat er een brug was ontstaan naar het eiland. Vervolgens trok hij de brug over en verwoestte het eiland. De stad werd 332 v.C. ingenomen, en de inwoners die niet naar Carthago konden vluchten werden gevangengenomen: de kinderen en vrouwen werden verkocht als slaven en de mannelijke inwoners werden allen gekruisigd. Het is dus aan Alexander de Grote te danken dat Tyrus tegenwoordig een schiereiland is in plaats van een eiland.
 
Na de verovering van de stad is zij weer opgebouwd. Zij werd de belangrijkste Macedonische haven aan de oostkust van de Middellandse zee. Later zouden de Joden enige synagogen te Tyrus hebben.
 
== Tyrus in het Nieuwe Testament ==
Regel 49 ⟶ 51:
== Meer informatie ==
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Tyrus Tyrus], nl.wikipedia.org
 
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_koningen_van_Tyrus Lijst van koningen van Tyrus], nl.wikipedia.org.
 
== Bronnen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.