Naar inhoud springen

Katharen: verschil tussen versies

18 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''katharen''' of '''Albigenzen''' waren een religieuze beweging die tijdens de 12e en 13e eeuw een grote aanhang in Frankrijk kende in de westelijke Languedoc....')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
'''Kenmerken.''' Vijandschap tegen de clerus en de hiërarchie was eigenlijk het hoofdkarakter van deze sekte. Evenals de Manicheeërs waren de Katharen dualistisch. In hoofdzaak komt hun mening hierop neer. De goede God schiep in het begin een onzichtbare wereld met geesten bevolkt, maar een boze geest schiep de aarde. Die boze geest is de God van het Oude Testament. Zij verwierpen daarom het Oude Testament. Het huwelijk beschouwden ze als een struikelblok op de weg naar de volmaaktheid, doop en avondmaal verwierpen zij, evenzeer de priesterwijding. Alle aanroeping van heiligen werd gemeden. Zij verboden ook de beelden, altaren en kruisen. Gebed, ascese en geestesdoop beschouwden zij als de enige middelen der genade. De prediking was naast het gebed het voornaamste stuk van hun godsdienst. De gemeente was bij hen verdeeld in ''credentes'', dat zijn catechumenen en ''boni christiani'' of ''perfecti'', dat zijn de volmaakten. Een lage trap van de credentes vormden de ''auditores''. Men werd onder de perfecti opgenomen na de geestesdoop ontvangen te hebben. Deze perfecti mochten niet huwen en geen vlees eten.
 
'''Vervolging.''' De Albigenzen werden zwaar vervolgd door de Rooms-Katholieke Kerk.
 
== Meer informatie ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.