Naar inhoud springen

Sodom: verschil tussen versies

23 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 14:
Eén koning van Sodom wordt in de Schrift vermeld: [[Bera]], koning ten tijde van [[Abram]]. Tegen hem en vier andere Kanaänitische koningen trokken vier koningen uit het Oosten ten strijde. Sodom werd ingenomen, [[Lot]] en andere inwoners als gevangenen weggevoerd, maar later werden ze door Abram bevrijd. 
 
'''Zondigheid.''' De mannen van Sodom waren grote zondaars.<blockquote>''Ge 13:13 De mannen van Sodom waren echter slecht en grote zondaars tegenover de HEERE.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''Ge 18:20 Verder zei de HEERE: De roep van Sodom en Gomorra is groot en hun zonde heel zwaar.'' (HSV)</blockquote>Het waren ''openlijke'' zondaars.<blockquote>''Jes 3:9  Hun gelaatsuitdrukking getuigt tegen hen. Zoals Sodom maken zij hun zonden [openlijk] bekend, zij verbergen [ze] niet. Wee hun ziel, want zij doen zichzelf kwaad aan.'' (HSV)</blockquote>De zonden van Sodom die vermeld worden zijn: het seksueel wangedrag van de mannen (homoseksueel en biseksueel gedrag), de begeerte om de gasten van Lot te verkrachten (groepsseks), trots en de verwaarlozing van armen en behoeftigen.<blockquote>''Eze 16:49 Zie, dit was de ongerechtigheid van uw zuster Sodom: trots, overvloed van voedsel en zorgeloze rust had zij met haar dochters. De hand van de arme en de behoeftige ondersteunde zij echter niet.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''Jds 1:7 Zoals Sodom en Gomorra en de steden daaromheen, die op dezelfde wijze als dezen hoereerden en ander vlees achterna gingen, daar liggen als een voorbeeld, doordat zij een straf van eeuwig vuur ondergaan.'' (TELOS)</blockquote>Het Nederlandse woord ''sodomie'' herinnert aan de [[ontucht]] van de mannen van Sodom. 
 
Het waren ''openlijke'' zondaars.<blockquote>''Jes 3:9  Hun gelaatsuitdrukking getuigt tegen hen. Zoals Sodom maken zij hun zonden [openlijk] bekend, zij verbergen [ze] niet. Wee hun ziel, want zij doen zichzelf kwaad aan.'' (HSV)</blockquote>De zonden van Sodom die vermeld worden zijn: het seksueel wangedrag van de mannen (homoseksueel en biseksueel gedrag), de begeerte om de gasten van Lot te verkrachten (groepsseks), trots en de verwaarlozing van armen en behoeftigen.<blockquote>''Eze 16:49 Zie, dit was de ongerechtigheid van uw zuster Sodom: trots, overvloed van voedsel en zorgeloze rust had zij met haar dochters. De hand van de arme en de behoeftige ondersteunde zij echter niet.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''Jds 1:7 Zoals Sodom en Gomorra en de steden daaromheen, die op dezelfde wijze als dezen hoereerden en ander vlees achterna gingen, daar liggen als een voorbeeld, doordat zij een straf van eeuwig vuur ondergaan.'' (TELOS)</blockquote>Het Nederlandse woord ''sodomie'' herinnert aan de [[ontucht]] van de mannen van Sodom. 
 
De vruchten van de Sodomieten, hun houding en werken, waren bittere vruchten: <blockquote>''De 32:32 Want hun wijnstok is uit de wijnstok van Sodom en uit de velden van Gomorra; hun druiven zijn giftige druiven, bittere trossen hebben zij.'' (HSV)</blockquote>'''Verwoesting.''' Om het slechte gedrag van hun burgers verwoestte God de steden Sodom en Gomorra door vuur en zwavel uit de hemel te laten neerkomen, nadat Lot en zijn gezin door twee engelen uit Sodom waren uitgeleid.<blockquote>''Lu 17:29 op de dag echter dat Lot uit Sodom ging, regende het vuur en zwavel van de hemel en verdelgde hen allen.'' (TELOS)</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.