Naar inhoud springen

Boze: verschil tussen versies

258 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''boze''' is een zedelijk verdorven, zondig, eventueel kwaadwillend, vijandig gezind redelijk wezen. De duivel is "de boze" bij uitstek, maar ook mensen kunnen...')
 
Regel 1:
Een '''boze''' is een zedelijk verdorven, zondig, eventueel kwaadwillend, vijandig gezind redelijk wezen. De duivel is "de boze" bij uitstek, maar ook mensen kunnen bozen zijn.
 
Zie [[Boos]] voor de beschrijving van de eigenschap.
 
== Boze mens ==
"De boze" kan verwijzen naar een boos mens. De boze mens brengt uit zijn boze hart boze dingen voort. <blockquote>''Lukas 6:45 De goede mens brengt uit de goede schat van zijn hart het goede voort, en de boze brengt uit de boze schat het boze voort; want uit de overvloed van het hart spreekt zijn mond.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Mattheüs 12:35 De goede mens brengt uit zijn goede schat goede dingen voort, en de boze mens brengt uit zijn boze schat boze dingen voort.'' (Telos)</blockquote>
 
== Omgaan met boze mensen ==
Regel 8 ⟶ 10:
 
== Duivel ==
De duivel is 'de boze'. Hij houdt de mens van goede dingen af, berokkent de mens allerlei kwaad en doet hem zondigen, slecht handelen. <blockquote>''Mattheüs 13:19 Als iemand het woord van het koninkrijk hoort en het niet verstaat, komt de boze en rooft weg wat in zijn hart was gezaaid; dit is hij die bij de weg is gezaaid.'' (Telos)</blockquote>De "zonen van de boze" zijn mensen die onder invloed vanevenals de duivel, onder zijn invloed, slechte dingen doen. <blockquote>''Mattheüs 13:39 de dolik zijn de zonen van de boze, de vijand die het gezaaid heeft, is de duivel, de oogst is de voleinding van de eeuw, en de maaiers zijn engelen.'' (Telos)</blockquote>Kain was "uit de boze", stond onder diens invloed. <blockquote>''1 Johannes 3:12 ... zoals Kain <u>uit de boze</u> was en zijn broer doodsloeg. En waarom sloeg hij hem dood? Omdat zijn werken boos waren en die van zijn broer rechtvaardig.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Mt 5:37  Laat uw woord ja echter ja zijn, en uw nee nee; en wat meer is dan dit, is uit <u>de boze</u>. (Telos)''</blockquote>
 
== Bewaring voor de boze (duivel) ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.