Naar inhoud springen

Susan: verschil tussen versies

42 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ' '''Susan''' (andere schrijfwijzen: ''Susa'', ''Sjoesjan''; Perzisch: ''shush'') is de stad waar de Joodse koningin Esther woonde en waar ook Daniel en Nehemia zic...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
 
Susan is een oude stad in het oosten, de oude hoofdstad van Elam, en die later de hoofdstad van Perzië werd. De stad ligt 250 km ten oosten van de rivier Tigris.
[[Bestand:Perzische rijk.jpg|gecentreerd|miniatuur|772x772px1254x1254px|Fig. Perzische rijk. Klik op de kaart om deze te vergroten]]
 
 
 
Regel 16 ⟶ 17:
 
Het is mogelijk dat Daniel op dat ogenblik niet lichamelijk in Susan was, maar in de geest, in het visioen. Het is ook mogelijk dat hij voor zaken van de Babylonische koning in Susan was.  
 
 
'''Esther''' was koningin van Ahasveros (Xerxes), koning van Perzië, en woonde in Susan. De verschillende beschrijvingen in het boek van Esther laten zien dat het een plaats van rijkdom en luxe en van grote omvang was.
 
In de ruïnes van Susan is een inscriptie gevonden die zegt dat het paleis werd opgericht door Darius en voltooid door Artaxerxes. Het kan de burcht geweest zijn uit de dagen van Esther.
 
 
Het grote feest dat werd gehouden door Ahasveros met zijn edelen en vorsten gedurende zeven dagen werd blijkbaar niet gehouden in een van de zalen in het paleis, maar in de open lucht, in de tuin of gaanderijen van het paleis van de koning:<blockquote>''Es 1:5 Toen nu die dagen vervuld waren, maakte de koning een maaltijd al den volke, dat gevonden werd op den burg Susan, van den grootste tot den kleinste, zeven dagen lang, in het voorhof van den hof van het koninklijk paleis. Es 1:6 Er waren witte, groene en hemelsblauwe [behangselen], gevat aan fijn linnen en purperen banden, in zilveren ringen, en [aan] marmeren pilaren; de bedsteden waren van goud en zilver, op een vloer van porfier [steen], en van marmer, en albast, en kostelijke stenen. (SV)''</blockquote>In later tijd was '''Nehemia''' schenker van de koning op Susan.<blockquote>''Ne 1:1 De geschiedenissen van Nehemia, zoon van Hachalja. En het geschiedde in de maand Chisleu, in het twintigste jaar, als ik te Susan in het paleis was;'' (SV)</blockquote>Alexander de Grote veroverde het gebied der Perzen en nam in 331 v.Chr. de stad Susan in. Hierna ging de stad achteruit.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.