Naar inhoud springen

Sodom: verschil tussen versies

35 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
'''Sodom''' (Hebr. ''sedom'', Gr. ''sodoma'', Lat. ''sodoma'') is één van de Kanaänitische steden, bij het dal Siddim, welke tot een verschrikkelijk strafgericht, door een vuur- en zwavelregen verwoest en omgekeerd werden. God verwoestte de stad om de slechtheid van de bevolking, Gen. 19:24-28. De zonden waren trots (Ezech. 16:49), verwaarlozing van de armen en behoeftigen (Ezech. 16:49) en seksueel wangedrag. De figuurlijke vruchten waren bitter (vgl. De 32:32). 
 
Zie Gen. 10: 19; 13: 10; 19: 24, 25; Jes. 1: 9. Amos 4: 11. In het N.T. wordt Sodom genoemd in: Mt 10:15; 11:23-24; Mr 6:11; Lu 10:12; 17:29; Ro 9:29.
 
'''Naam.''' De  Hebreeuwse naam ‘Sodom’ is סדם, ''sedom,'' wat betekent ‘branden’''<ref>Aldus ''Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen.'' Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige ''Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon'' van Larry Pierce.
 
S.J. van Ronkel,'' Woordenboek der eigennamen'' (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Sodom, noemt als betekenis, naar het arabisch, ''treurigheid''. Ronkel was destijds hoofdonderwijzer aan een Joodse school en beëedigd vertaler. 
</ref>.''De Griekse naam is ''sodoma'', de Latijnse naam: ''sodoma.''
</ref>.
 
'''Ligging.''' Sodom was gelegen''' '''aan de zuidoostelijke grens van Kanaän:<blockquote>''Ge 10:19 En de grens van de Kanaänieten reikte van Sidon in de richting van Gerar tot aan Gaza, [en] in de richting van Sodom, Gomorra, Adama en Zeboïm, tot aan Lasa.'' (HSV)</blockquote>Sodom lag in de toen waterrijke, paradijselijke Jordaanvlakte.<blockquote>''Ge 13:10 En Lot sloeg de ogen op en zag dat heel de Jordaanvlakte rijk aan water was; voordat de HEERE Sodom en Gomorra te gronde gericht had, was zij in de richting van Zoar als de hof van de HEERE, als het land Egypte.'' (HSV)</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.