Naar inhoud springen

Zevende-dags Adventisten: verschil tussen versies

1.628 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 55:
 
=== Toekomst ===
[[Profeet|Profetieën]], met name uit de Bijbelboeken [[Het boek Daniël|Daniël]] en [[Openbaring van Johannes|Openbaring]], vormen voor zevendedagsadventisten een bron van kennis. De christenen die in de eindtijd, wanneer het Beest heerst, niet de sabbat houden, horen bij de valse godsdienst, welke door Babylon wordt voorgesteld.
 
'''Eindtijd.''' De tijd van het eind is, volgens de vooraanstaande zevende-dags adventist Walter Veith<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=t9MSpSO75G0 Walter Veith & Martin Smith -Mark Of The Beast, RFID Chip, Little Time Of Trouble, What's Up Prof? 4.] Youtube.com: Amazing Discoveries Africa, 2 apr. 2020. Duur: 30 min. 29 sec. Vraaggesprek met prof. Walter Veith. </ref>, begonnen in 1798. Zij volgt op de periode waarin de Roomse Kerk oppermachtig was (538-1798). In 1798 werd de politieke macht aan de kerk ontnomen. Zij verloor, gezien in het licht van het laatste Bijbelboek, haar beest-status, doch behield haar vrouw-status. Deze gebeurtenis was de dodelijke wond genoemd in Opb. 13:3,12. In 1929 echter herkreeg de kerk van Mussolini haar politieke status en macht. Sindsdien is zij weer beide beest en vrouw. Haar 'dodelijke wond' is genezen (Opb. 13:3,12). De hele wereld zal al meer de moraal van de rooms-katholieke kerk volgen. Wanneer deze moraal overal zijn neerslag vindt, vertaald wordt in wetgeving, dan ziet men dat de hele wereld het Beest achterna gaat (Opb. 13:3).
 
'''Babylon.''' De christenen die in de eindtijd, wanneer het Beest heerst, niet de sabbat houden, horen bij de valse godsdienst, welke door Babylon wordt voorgesteld.
 
'''Wederkomst van Christus.''' Naast het streven de Tien Geboden strikt na te leven, ligt de nadruk van het kerkgenootschap ook meer op de verwachting van de wederkomst van de Heer Jezus dan bij de gevestigde kerken het geval is. Hij kan elk moment terugkomen naar de aarde.
Regel 65 ⟶ 69:
 
== Kritiek ==
'''Ellen White.''' Deze vrouw speelde en speelt postuum een prominente en gezaghebbende rol in de beweging van het de Zevende-dags adventisten. De adventisten ondervonden ook veel kritiek wegens de zienswijze dat Ellen White geïnspireerd zou zijn geweest zoals de oudtestamentische profeten. Hoewel de waardering voor Ellen White doorgaans sterk is, zijn de adventisten in Europa hierin vaak wat terughoudender dan hun geloofsgenoten in de Verenigde Staten.<ref>dr. Reinder Bruinsma, ''Het zevende-dags adventisme'', Kampen, 1999</ref>
Kritiek vanuit de gevestigde kerken is er vooral op het strikt naleven van de joodse wetten. De vraag of dat nu wel of niet noodzakelijk is, speelde overigens al tijdens het christendom van de eerste eeuw zoals blijkt uit teksten (zoals [[Handelingen van de Apostelen|Handelingen]], hoofdstuk 15).
 
De plaats die Ellen White heeft schijnt in strijd met de beperking die de apostel Paulus aan de vrouw oplegt:<blockquote>''1Ti 2:11  Een vrouw moet zich stil, in alle onderdanigheid laten leren; 1Ti 2:12  maar ik sta aan een vrouw niet toe dat zij leert of over een man heerst, maar zij moet stil zijn.'' (Telos)</blockquote>'''Judaïstisch.''' Kritiek vanuit de gevestigde kerken is er vooral op het strikt naleven van de joodse wetten. De vraag of dat nu wel of niet noodzakelijk is, speelde overigens al tijdens het christendom van de eerste eeuw zoals blijkt uit teksten (zoals [[Handelingen van de Apostelen|Handelingen]], hoofdstuk 15).
 
'''Antivakbondshouding.''' De internationale kerk krijgt ook kritiek vanwege haar sterke antivakbondshouding, die teruggaat op de stelling van Ellen White dat een echte christen niet aangesloten kan zijn bij een [[vakbond]]. Een bekend geval dat de pers haalde, was het rechtsgeding in 1998, toen Ukiah Valley Medical Centre, eigendom van de Adventkerk, een uitzondering van de federale arbeidswetgeving omtrent syndicalisering vroeg. Het hospitaal vond dat het wettelijk verplichte toestaan van het personeel om een vakbond te vormen, een inbreuk vormde op zijn [[godsdienstvrijheid]].<ref>[http://web.archive.org/web/20080616164037/http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/chronicle/archive/1998/10/29/BU76787.DTL Church Hospital Challenges Labor Law]</ref>
De adventisten ondervonden ook veel kritiek wegens de zienswijze dat Ellen White geïnspireerd zou zijn geweest zoals de oudtestamentische profeten. Hoewel de waardering voor Ellen White doorgaans sterk is, zijn de adventisten in Europa hierin vaak wat terughoudender dan hun geloofsgenoten in de Verenigde Staten.<ref>dr. Reinder Bruinsma, ''Het zevende-dags adventisme'', Kampen, 1999</ref>
 
==Toenadering evangelische beweging ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.