Naar inhoud springen

Daniël 9: verschil tussen versies

538 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 11:
== Dan. 9:27 ==
Da 9:27  En hij zal velen het verbond versterken een week; en [in] de helft der week zal hij het slachtoffer en het spijsoffer doen ophouden, en over den gruwelijken vleugel zal een verwoester zijn, ook tot de voleinding toe, die vastelijk besloten zijnde, zal uitgestort worden over den verwoeste. (SV)
'''Hij.''' Deze treedt op in de laatste jaarweek van Daniël. Het is de vorst die uit het volk, genoemd in vers 26, zal voortkomen. Vandaar de mening dat deze vorst zal opstaan uit het herstelde Romeinse rijk, waarvan de EU de voorloper schijnt te wezen. Deze vorst is het [[Beest uit de zee]].
 
'''Het verbond versterken.''' In het Hebreeuwse staat voor 'verbond' het lidwoord van bepaaldheid, dus 'het verbond', niet 'een verbond', zoals sommige vertalingen hebben.
Regel 22:
# Een ''nieuw'' verbond, verdrag of overeenkomst, een vredesverdrag.
 
<u>Wie?</u> Als het om een nieuw verbond gaat, wie sluiten dat verbond? Eén mening zegt dat het een vals verbond is dat gesloten wordt tussen Israël en de Grote Hoer (vals godsdienstig systeem) en dat het verbond bevestigd zal worden door het Beest uit de zee<ref>Deze mening heeft Bill Salus. Zie [https://www.youtube.com/watch?v=Rc-xH-14xjo Bill Salus: The Mysterious Seals of Revelation.] Youtube.com: Prophecy Watchers, 26 apr. 2017. Duur: 28 min. 30 sec.</ref>. De Joden sluiten het verbond omdat ze niet gedood willen worden door de Grote Hoer, die immers veel slachtoffers maakt (Opb. 17:6; 19:2).
 
<u>Wat</u> is de inhoud van het verbond? Een mening zegt dat de versterking van het (bestaande) verbond inhoudt dat de tempel zal worden herbouwd. Een andere mening, welke een nieuw verbond onderstelt, zegt eveneens dat de herbouw van de tempel wordt overeengekomen.
 
Sommige uitleggers, die het als een nieuw verbond opvatten, vereenzelvigen het verbond met het verbond 'met de dood en het dodenrijk' genoemd in Jes. 28<ref>Zo Bill Salus, in: [https://www.youtube.com/watch?v=Bije7ViWF4M Bill Salus: The False Convenant, Youtube.com]: Prophecy Watchers, 6 juni 2017.</ref>.
 
'''Een week.''' Het sterk maken of bevestigen van dat verbond geldt voor een week of is een week lang van toepassing. Deze week is de [[zeventigste jaarweek van Daniël]].
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.