Naar inhoud springen

Hezbollah: verschil tussen versies

1.035 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Hezbollah '''(Arabisch: ‮حزب الله‬ = ''Partij van God'') is een politieke partij in [[Libanon]] en een militante beweging van sjiitische moslims met anti-zionistische en anti-westerse sentimenten. Hezbollah staat sinds 1992 onder leiding van de islamitische geestelijke Hassan Nasrallah. 
 
'''Aard en steun.''' Hezbollah is de politieke arm van de sji’itische, op [[Iran]] georiënteerde militie in Libanon. DeZij partijheeft streeftzich een Islamitischin staatsbestelde na.loop Zijder heeftjaren steeds meer als richtsnoereen depolitieke Koranen sociale beweging gemanifesteerd en dekreeg Hadieth,daardoor waaraanmeer eensteun letterlijkevan ende striktebevolking, uitlegmet wordtde gegevenbijbehorende politieke macht. Dit isDe desjiitische basispartij voorkreeg deook oplossingsteunen van wereldlijkechristenen, economischeomdat enzij socialeLibanon problemenhad verdedigd tegen Israël. 
 
'''Doel en uitgangspunt.''' Hezbollah streeft een islamitisch staatsbestel na. Zij heeft als richtsnoer de Koran en de Hadith, waaraan een letterlijke en strikte uitleg wordt gegeven. Dit is de basis voor de oplossing van wereldlijke, economische en sociale problemen. 
Hezbollah is een vijand van [[Israël (staat)|Israël]] en de Verenigde Staten en een bondgenoot van [[Iran]] en [[Syrië]]. Ter gelegenheid van de jaarlijkse Jeruzalemdag in Iran verklaarde Nasrallah in 2013 dat de vernietiging van de staat Israël "is in het belang niet alleen van de Palestijnen maar van de hele Arabische en moslimwereld."<ref>Bron van het citaat: Elad Benari, [http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170532 Nasrallah: Destroying Israel is the Interest of All Arabs], nieuwsbericht op Israelnationalnews.com, 2 aug. 2013.</ref>
 
'''Voorgeschiedenis.''' De groep begon begin jaren '80 met hulp van Iran tijdens de Israëlische bezetting van het zuiden van Libanon. Sinds 1992 staat de groep onder leiding van de islamitische geestelijke Hassan Nasrallah. Nadat Israël zich in 2000 had teruggetrokken, verzette Hezbollah zich tegen de druk om te ontwapenen. De groep, integendeel, versterkte zijn militaire vleugel.
In 2013 bestempelde de [[Europese Unie]] officieel de militaire tak van Hezbollah als een 'terroristische organisatie'. 
 
'''Buitenlandse betrekkingen.''' Hezbollah is een vijand van [[Israël (staat)|Israël]] en de Verenigde Staten en een bondgenoot van [[Iran]] en [[Syrië]]. Ter gelegenheid van de jaarlijkse Jeruzalemdag in Iran verklaarde Nasrallah in 2013 dat de vernietiging van de staat Israël "is in het belang niet alleen van de Palestijnen maar van de hele Arabische en moslimwereld."<ref>Bron van het citaat: Elad Benari, [http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170532 Nasrallah: Destroying Israel is the Interest of All Arabs], nieuwsbericht op Israelnationalnews.com, 2 aug. 2013.</ref>
Geschat wordt (anno 2017) dat de strijders van Hezbollah 100.000 of meer raketten gericht op zuiderbuur Israël hebben staan.
 
'''<nowiki/>'Terroristische organisatie'.''' De groep is door verscheidene landen als terroristische organisatie aangemerkt, waaronder Nederland. In 2013 bestempelde de [[Europese Unie]] officieel de militaire tak van Hezbollah als een 'terroristische organisatie'. 
 
'''Raketten tegen Israël.''' Geschat wordt (anno 2017) dat de strijders van Hezbollah 100.000 of meer raketten gericht op zuiderbuur Israël hebben staan.
 
== Vergiffenis voor Afshin Javid ==
Regel 22 ⟶ 26:
 
''Microsoft Encarta Encyclopedia 2002''. © 1993-2001 Microsoft Corporation/Het Spectrum.
 
[https://nos.nl/collectie/13846/artikel/2343210-de-politiek-van-libanon-is-stuk-en-dat-staat-hulp-in-de-weg De politiek van Libanon is stuk en dat staat hulp in de weg], NOS.nl, 7 aug. 2020.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.