Naar inhoud springen

Wedervergelding: verschil tussen versies

273 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
Een vorm van wedervergelding is ''weerwraak'': wraakneming op iem. die zich [[Wreken|gewroken]] heeft.
 
'''Zaaien en maaien (oogsten)'''. De wedervergelding wordt ook voorgesteld onder het zinnebeeld van zaaien en maaien (oogsten). <blockquote>''2Co 9:6 En dit zeg ik: Wie spaarzaam zaait, zal ook spaarzaam maaien; en wie rijkelijk zaait, zal ook rijkelijk maaien. (Telos)''</blockquote><blockquote>''Ga 6:7 Dwaalt niet, God laat zich niet bespotten. Want wat een mens zaait, dat zal hij ook oogsten. Ga 6:8 Want wie voor zijn eigen vlees zaait, zal uit het vlees verderf oogsten; maar wie voor de Geest zaait, zal uit de Geest eeuwig leven oogsten. (Telos)''</blockquote>'''Strafrecht.''' Het [[Rechtswezen|strafrecht]] in de wet van Mozes is in hoofdzaak wedervergelding, en eist leven voor leven, oog voor oog, wond voor wond, enz., Ex. 21 :23-25, Lev. 24 :17-23, Deut. 19 :21, en bij benadeling in bezittingen, volledige vergoeding. (Over het lossen, in verband met de wedervergelding, zie Lev. 25, Num. 5 :8; 35 :19, 2 Sam. 14 :7).
 
Wedervergelding komt ook voor in Gods regeringswegen met de mens.
Regel 23:
'''Samenspanning tot moord'''. Van Zacharia, de zoon van Jojada, die de koning Joas en het volk wees op hun overtredingen, wordt gemeld: <blockquote>''2Kr 24:21 Zij spanden echter tegen hem samen, en stenigden hem op bevel van de koning met stenen in de voorhof van het huis van de HEERE. (HSV)''</blockquote>Tegen koning Joas wordt later samengespannen om hem te doden: <blockquote>''2Kr 24:25 ... spanden zijn dienaren, vanwege het bloed van de zonen van de priester Jojada, tegen hem samen, en zij doodden hem op zijn bed, en hij stierf. .... (HSV)''</blockquote>'''Moord'''. Koning Joram van Juda (9e eeuw v.C.) vermoordde, nadat hij koning was geworden en zich versterkt had, zijn zes broers 'die beter waren' dan hem (2 Kron. 21:13), en enige aanzienlijken van het volk (2 Kron. 21:4). Later werden zijn eigen zonen, op de jongste na, gedood door binnenvallende Filistijnen en Arabieren (2 Kron. 21:16-17; 22:1).
 
De Israëlieten hebben het bloed van rechtvaardigen vergoten. Dit bloed is over hen gekomen: velen zijn zelf slachtoffer van moord geworden. <blockquote>''Mt 23:34 Daarom, zie, Ik zend tot u profeten en wijzen en schriftgeleerden; van hen zult u er doden en kruisigen, en van hen zult u er in uw synagogen geselen en van stad tot stad vervolgen; Mt 23:35 opdat alle rechtvaardige bloed over u komt dat op de aarde is vergoten, van het bloed van de rechtvaardige Abel tot het bloed van Zacharia, de zoon van Barachia, die u hebt vermoord tussen het tempelhuis en het altaar. Mt 23:36 Voorwaar, Ik zeg u: dit alles zal over dit geslacht komen. Mt 23:37 Jeruzalem, Jeruzalem, dat de profeten doodt en hen stenigt die tot u zijn gezonden, hoe dikwijls heb Ik uw kinderen willen bijeenverzamelen, zoals een hen haar kuikens bijeenverzamelt onder haar vleugels, en u hebt niet gewild. Mt 23:38 Zie, uw huis wordt aan u woest overgelaten. (TELOS)''</blockquote>'''ZaaienGoede enwerken maaien (oogsten)doen.'''. <blockquote>''2CoEfe 9:6 En dit zeg ik: Wiedaar spaarzaamu zaait,weet zaldat ook spaarzaam maaien; en wie rijkelijk zaaitieder, zalhetzij ook rijkelijk maaien. (Telos)''</blockquote><blockquote>''Ga 6:7slaaf Dwaaltof nietvrije, Godhet laat zich niet bespotten. Want wat een mens zaait,goede dat zal hij ookzal oogsten. Ga 6:8 Want wie voor zijn eigen vlees zaaitdoen, zal uit het vlees verderf oogsten; maar wie voorvan de Geest zaait,Heer zal uit de Geest eeuwig leven oogstenterugontvangen.'' (Telos)'' </blockquote>'''Onthouding van wedervergelding.''' De Heer Jezus kwam om de wereld te behouden, niet om haar te veroordelen. Hij betoonde genade. De leerlingen van Jezus hebben Hem daarin na te volgen. Zij moeten zich ten aanzien van hun vijanden onthouden van wedervergelding. Als kinderen van hun hemelse Vader hebben zij goed te doen aan bozen en onrechtvaardigen.
 
<blockquote>''Mt 5:43 U hebt gehoord dat gezegd is: U zult uw naaste liefhebben en uw vijand haten. Mt 5:44 Maar Ik zeg u: hebt uw vijanden lief en bidt voor hen die u vervolgen, Mt 5:45 opdat u zonen wordt van uw Vader die in de hemelen is; want Hij laat zijn zon opgaan over bozen en goeden en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen.'' (TELOS)</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.