Naar inhoud springen

Opname van de Gemeente: verschil tussen versies

174 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 127:
 
== Doel van de opname ==
Wat is het doel van de opname? Hierop worden verschillende antwoorden gegeven. Gemeenschappelijk is de gedachte dat de Heer Jezus ons opneemt om ons bij Zich te hebben<blockquote>''Joh 14:3  En als Ik ben heengegaan en u plaats heb bereid, kom Ik weer en zal u tot Mij nemen, <u>opdat ook u zult zijn waar Ik ben</u>.'' (Telos) </blockquote><blockquote>''1Th 4:17  daarna zullen wij, de levenden die overblijven, samen met hen in wolken worden opgenomen de Heer tegemoet in de lucht; en <u>zo zullen wij altijd met de Heer zijn</u>.'' (Telos)</blockquote>De [[Pretribulationisme|pretribulationisten]], die geloven dat de gemeente wordt weggenomen voor de laatste jaarweek van Daniël, wijzen er op dat hetJezus' doel is, de gemeente tot Zich te nemen en te brengen ter plaats waar Hij is, "opdat ook u zult zijn waar Ik ben". En Hij is bij de Vader, in het huis van de Vader. Zijn doel is ook: de gelovigen weg te nemen vóórdat de verbolgenheid van God over deze wereld komt. Vergelijk de wegvoering van [[Lot]] en zijn gezin en hun vlucht naar [[Zoar]]. [[Sodom]] kon pas worden omgekeerd nadat Lot en de zijnen op een veilige plaats waren. <blockquote>''Ge 19:22  Haast u! Vlucht daarheen! Want Ik kan niets doen, totdat u daar bent aangekomen. Daarom gaf men deze stad de naam Zoar.'' (HSV)</blockquote>[[Noach]] en de zijnen werden van de aarde 'opgenomen' in de [[Ark van Noach|ark]]. God Zelf sloot de deur van de ark achter hem toe (Gen. 7:16). <blockquote>''Ge 7:17  En die vloed was veertig dagen op de aarde, en de wateren vermeerderden, en <u>hieven de ark op, zodat zij oprees boven de aarde</u>. (SV)''</blockquote>Op aarde bleven de andere mensen achter, die door de [[zondvloed]] zouden omkomen.
 
De [[Midtribulationisme|midtribulationisten]], die geloven dat de gemeente halverwege de 70ste jaarweek van Daniël, vóór de eigenlijke grote verdrukking, wordt weggerukt, stellen met de pretribulationisten dat het doel van de opname ook is de gemeente weg te nemen vóór de openbaring van Gods toorn.
 
De [[Posttribulationisme|posttribulionistenposttribulationisten]], die geloven dat de gemeente in de laatste jaarweek op aarde zal zijn en daarna wordt opgenomen, stellen het doel ook is: de Heer als overwinnaar inhalen en begeleiden naar de aarde, zoals de inwoners van een stad uitliepen om een naderende vorst te begroeten en te begeleiden naar de stad.
 
== Geschiedenis van de leer van de Opname ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.