Naar inhoud springen

Filémon (persoon): verschil tussen versies

415 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
'''Filémon''' was de ontvanger van brief van de apostel [[Paulus]]. De brief draagt zijn naam: ([[brief aan Filémon|''brief aan Filémon'']]).
 
'''Naam.''' De Griekse eigennaam φιλημων, Philemon''Phi<u>le</u>moon'' (klemtoon op de onderstreepte klinker) betekent ‘die kust’ of ‘vriendelijk’, afgeleid van het werkwoord ‘phileo’, liefhebben. De naam komt 1x voor in de Bijbel, Film. vers 1. Het strongnummeris[[Strongnummer]] is 5371. Engels en Duits: ''Philemon;'' Frans: ''Philémon''.<blockquote>''Flm 1:1  Timotheus, de broeder, aan Filémon, de geliefde en onze medearbeider, Flm 1:2 aan Apfia, de zuster, en aan Archippus, onze medestrijder, en aan de gemeente in uw huis: (TELOS)''</blockquote>'''Woonplaats.''' Hij woonde waarschijnlijk in [[Kolosse]]. Misschien was hij door de evangelische dienst van Paulus tot geloof gekomen.
[[Bestand:Paulus derde zendingsreis-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px|''Ligging van Kolosse (Colossae) in het zuidwesten van het huidige Turkije.'']]
Wellicht was hij evenals zijn slaaf [[Onesimus|Onésimus]] door de evangelische dienst van Paulus tot geloof gekomen, getuige Flm 1:9.<blockquote>''Flm 1:18  En als hij u enig onrecht heeft aangedaan of u iets schuldig is, breng dat mij in rekening. Flm 1:19  Ik, Paulus, heb het met mijn eigen hand geschreven, ik zal het betalen, om u niet te zeggen dat u bovendien <u>uzelf aan mij schuldig bent</u>''. (Telos) </blockquote>Misschien was hij gehuwd met de vrouw Apfia, 'de zuster', door Paulus na Filemon genoemd als een van de geadresseerden van de brief. 
 
Filémon schijnt welgesteld, daar hij een slaaf had (Onésimus) en samenkomsten van de gemeente te Kolosse in zijn huis had.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.