Naar inhoud springen

Voorbereiding (Voorsabbat): verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Voorbereiding''' of ''Voorsabbat'' (Gr. ''paraskeue'') is de dag waarop de Joden zich voorbereiden op de sabbat, dus de vrijdag. De voorbereidingen omvatten...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Voorbereiding''' of ''Voorsabbat'' (Gr. ''paraskeue'') is de dag waarop de Joden zich voorbereiden op de [[sabbat]], dus de vrijdag. De voorbereidingen omvatten onder meer uit het klaarmaken van de sabbatsspijzen, het wassen en aantrekken van de feestkleding en het ontsteken van de lampen. Voorbereidingsdag heet ook de dag waarop de Joden zich voorbereiden op een grote feestdag, vooral op [[Pasen (Bijbel)|Pasen]]. Zie Matth 27: 62; Marc 15: 42; Luc 23: 54; Joh 19: 31, 42. <blockquote>''Lu 23:54  En het was de dag van de voorbereiding en de sabbat brak aan. Lu 23:55  De vrouwen nu die met Hem waren meegekomen uit Galilea, volgden en bezagen het graf en hoe zijn lichaam werd gelegd. Lu 23:56  Na hun terugkeer nu bereidden zij specerijen en balsems. En op de sabbat rustten zij naar het gebod.'' (Telos) </blockquote>Bij de Joden heet de voorsabbat ''arubta,'' d.i. „de avond (van de Sabbat)”.
 
Bij de Joden heet de voorsabbat ''arubta,'' d.i. „de avond (van de Sabbat)”.
 
De Griekse en Aramese naam heeft eigenlijk betrekking op de namiddaguren waarin de voorbereiding van de met zonsondergang aanvangende sabbatsviering plaats had, en is vervolgens op de hele dag overgedragen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.