Naar inhoud springen

Jozua: verschil tussen versies

1 byte toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Jozua''' is in de Bijbel de naam van een boek ([[Jozua (boek)|boek Jozua]]) en van onderscheidene personen, van wie de meest bekende is de aanvoerder van de Israëlieten bij de verovering van Kanaän.
 
'''Naam.''' De naam De naam ''Jozua'' (''Josua'') of ''Jehosua'' betekent "Jhwh brengt redding"<ref>''Hebreeuws-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.</ref>, of<ref>S.J. van Ronkel, ''Woordenboek der eigennamen, naar hunne eerste spelling en oorspronkelijke uitspraak met eene korte beschrijving de personen, landen en plaatsen, in het Oude Testament voorkomende, en voor het grootste gedeelte ook etymologisch behandeld.'' (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Josua. Van Ronkel was destijds hoofdonderwijzer aan een Joodse school en beëdigd vertaler.</ref> “wiens hulp de Heere is, wien de Heere helpt”, van het werkwoord ''Jasoä'' (in hiphil) “helpen, redden, verlossen” en ''Jo''. De naam komt 218x in het Oude Testament voor. In het Engels is de naam ''Joshua''.
 
'''Verwijzing.''' De naam verwijst in de Bijbel naar de volgende personen:
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.