Naar inhoud springen

Opname van de Gemeente: verschil tussen versies

3.601 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 86:
Bij de definitieve wederkomst van Christus, in gezelschap van de gemeente en de engelen van God, zal Hij het Beest en de valse profeet uit de weg ruimen (Opb. 19:20) en zijn Duizendjarig rijk vestigen. De martelaren uit de grote verdrukking zullen opstaan uit de dood en hun beloning, voor hun trouw-zijn tot in de dood, ontvangen.
 
== TweeOpneming fasenversus van de Wederkomstwederkomst ==
Sommigen onderscheiden de opneming van de wederkomst. De wederkomst zien zij als de wederkomst van de Heer ''op aarde''. Anderen zien de wederkomst beginnen met de opneming van de gemeente. De Opname wordt ook wel de ''Eerste Wederkomst (van Jezus Christus)'' genoemd, of ''de eerste fase'' van de Zijn wederkomst genoemd. De eerste fase is de komst van de Heer voor de Zijnen, om hen te ontmoeten in de lucht en hen mee te voeren naar het huis van Zijn Vader. <blockquote>''Joh 14:3  En als Ik ben heengegaan en u plaats heb bereid, kom Ik weer en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben.'' (Telos)</blockquote>De tweede fase is de komstwederkomst van de Heer inop de wereldaarde, samen met de zijnen, waarbij Zijn voeten zullen staan op de Olijfberg, vanwaar Hij de aarde verlaten heeft.  
 
Er zijn een aantal verschillen tussen de opneming van de gemeente en de wederkomst van de Heer op aarde? Verschillen in tijd, personen en gebeurtenissen<ref>Een achttal verschillen worden opgesomd in: [https://www.youtube.com/watch?v=ytIS-3IegoU The Timing of the Rapture and the Second Coming]. Youtube.com: John Ankerberg Show, 27 feb. 2014. Duur: 28 min. 30 sec. Gesprek van gastheer John Ankerberg met de theoloog [[Renald Showers]] en journalist en profetiegeleerde Jimmy Deyoung. </ref>:
Met de Opname van de gemeente wordt de periode van de zeven gemeentes afgesloten, gesteld dat zij in het profetische bijbelboek Openbaring een profetische voorstelling van de gemeente van Jezus Christus op aarde zijn. 
 
[[Bestand:Larkin-dispensationalism-timetable-1918.png|geen|miniatuur|1200x1200px|Plaats van de Opname ("The Rapture") in Clarence Larkins overzicht (1918) van verleden, heden en toekomst.]]
# Plaats. — Bij de opneming van de gemeente komt de Heer Jezus niet verder dan de ''lucht''. Bij de wederkomst komt hij door de lucht en landt hij op de ''aarde''.
# Waarneembaarheid. — Bij de opneming is de komst van de Heer onzichtbaar voor de wereld. Bij de wederkomst op aarde is zijn komst zichtbaar voor iedereen. "''Zie, Hij komt met de wolken, en elk oog zal Hem zien, ook zij die Hem doorstoken hebben; en alle stammen van het land zullen over Hem weeklagen. Ja, Amen''" (Opb. 1:7)
# Bruid. — Bij de opneming komt hij ''voor'' zijn bruid, om haar te halen. Bij de wederkomst op aarde komt ''met'' zijn bruid.
# Bestemming. — Bij de opneming brengt hij de zijnen in het Vaderhuis in de hemel. Bij de wederkomst op aarde voert hij de gelovigen, die dan op aarde leven, in een aards [[vrederijk]].
# Wie neemt weg. — Bij de opneming neemt de Heer mensen weg van de aarde weg. Bij de wederkomst zijn het engelen die mensen van de aarde wegnemen.
# Weggenomenen en achterblijvenden. — Bij de opneming neemt de Heer de gelovigen van de aarde weg, de niet-gelovigen blijven achter. Bij de wederkomst zijn het engelen die de bozen van de aarde wegnemen, de rechtvaardigen blijven achter.
# Tijd. — De opneming van de gemeente gebeurt vóór de zeventigste jaarweek van Daniël, de wederkomst gebeurt erná.
# Tekenen. — De opneming van de gemeente kent geen voorafgaande tekenen die ons gegeven zijn. De wederkomst heeft voorzegde tekenen die eraan vooraf ''moeten'' gaan (zie bijv. Matth. 24).
# Oordeel. — Na de opneming is er een beoordeling van de gelovigen in de hemel. Na de wederkomst is er een oordeel, een scheiding van rechtvaardigen (Matth. 25:37, 46) en onrechtvaardigen op aarde.
# Opstanding. — Bij de opneming vindt er een opstanding plaats van hen die in Christus zijn ontslapen en samen met hen gaan de opgenomen gelovigen de Heer tegemoet in de lucht. Bij de wederkomst op aarde vindt er een opstanding van martelaren en andere gelovigen plaats en dat gebeurt pas nadat Jezus op aarde is gekomen.
# Huwelijk. — Bij de opneming staan de doden op in een onvergankelijk en verheerlijkt lichaam. Zij zullen niet huwen of kinderen krijgen. Volgens sommigen na de wederkomst op de aarde de gelovigen op in een lichaam waarmee zij het Vrederijk zullen bewonen<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=ytIS-3IegoU The Timing of the Rapture and the Second Coming]. Youtube.com: John Ankerberg Show, 27 feb. 2014. Duur: 28 min. 30 sec. Gesprek van gastheer John Ankerberg met de theoloog [[Renald Showers]] en journalist en profetiegeleerde Jimmy Deyoung. </ref>. De gelovigen op aarde die de komst van de Heer op aarde meemaken, zullen het Vrederijk ingaan en als voorheen huwen en kinderen krijgen (vgl. Jes. 65:20).
 
== Wanneer is de opname? ==
Met de Opname van de gemeente wordt de periode van de zeven gemeentes afgesloten, aangenomen dat zij in het profetische Bijbelboek Openbaring een profetische voorstelling van de gemeente van Jezus Christus op aarde zijn. [[Bestand:Larkin-dispensationalism-timetable-1918.png|geen|miniatuur|1200x1200px|Plaats van de Opname ("The Rapture") in Clarence Larkins overzicht (1918) van verleden, heden en toekomst.]]'''Dag of uur onbekend.''' Wanneer de Opname zal plaatsvinden (jaar, dag of uur) is niet geopenbaard. Het precieze tijdstip van de opname van de gemeente staat niet in de Bijbel. Er staat zelfs in Matt. 24:36: "''Niemand weet wanneer die dag en dat moment zullen aanbreken, ook de hemelse engelen en de Zoon niet, alleen de Vader weet het.''". Dus zelfs Jezus weet niet wanneer het moment er is, alleen God (de Vader).
 
'''Voortekenen.''' Maar vele christenen geloven wel, dat het moment nabij is vanwege de vele tekenen die duiden op de eindtijd, zoals natuurrampen, oorlogen en geweld.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.