Naar inhoud springen

Opname van de Gemeente: verschil tussen versies

2.630 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 87:
 
== Opneming versus wederkomst ==
'''Terminologie.''' Sommigen onderscheiden de opneming van de wederkomst. De wederkomst zien zij als de wederkomst van de Heer ''op aarde''. Anderen zien de wederkomst beginnen met de opneming van de gemeente. De Opname wordt ook wel de ''Eerste Wederkomst (van Jezus Christus)'' of ''de eerste fase'' van de Zijn wederkomst genoemd. De eerste fase is de komst van de Heer voor de Zijnen, om hen te ontmoeten in de lucht en hen mee te voeren naar het huis van Zijn Vader. <blockquote>''Joh 14:3  En als Ik ben heengegaan en u plaats heb bereid, kom Ik weer en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben.'' (Telos)</blockquote>De tweede fase is de wederkomst van de Heer op aarde, samen met de zijnen, waarbij Zijn voeten zullen staan op de Olijfberg, vanwaar Hij de aarde verlaten heeft.
 
=== Terminologie ===
'''Verschillen.''' Er zijn een aantal verschillen tussen de opneming van de gemeente en de wederkomst van de Heer op aarde? Verschillen in tijd, personen en gebeurtenissen<ref>Een achttal verschillen worden opgesomd in: [https://www.youtube.com/watch?v=ytIS-3IegoU The Timing of the Rapture and the Second Coming]. Youtube.com: John Ankerberg Show, 27 feb. 2014. Duur: 28 min. 30 sec. Gesprek van gastheer John Ankerberg met de theoloog [[Renald Showers]] en journalist en profetiegeleerde Jimmy Deyoung. </ref>:
'''Terminologie.''' Sommigen onderscheiden de opneming van de wederkomst. De wederkomst zien zij als de wederkomst van de Heer ''op aarde''. Anderen zien de wederkomst beginnen met de opneming van de gemeente. De Opname wordt ook wel de ''Eerste Wederkomst (van Jezus Christus)'' of ''de eerste fase'' van de Zijn wederkomst genoemd. De eerste fase is de komst van de Heer voor de Zijnen, om hen te ontmoeten in de lucht en hen mee te voeren naar het huis van Zijn Vader. <blockquote>''Joh 14:3  En als Ik ben heengegaan en u plaats heb bereid, kom Ik weer en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben.'' (Telos)</blockquote>De tweede fase is de wederkomst van de Heer op aarde, samen met de zijnen, waarbij Zijn voeten zullen staan op de Olijfberg, vanwaar Hij de aarde verlaten heeft.
 
=== Verschillen ===
# Plaats. — Bij de opneming van de gemeente komt de Heer Jezus niet verder dan de ''lucht''. Bij de wederkomst komt hij door de lucht en landt hij op de ''aarde'' (Zach. 14:4).
'''Verschillen.''' Er zijn een aantal verschillen tussen de opneming van de gemeente en de wederkomst van de Heer op aarde? Verschillen in tijd, personenwaarneembaarheid, betrokkenen, doel, en gebeurtenissen<ref>Een achttal verschillen worden opgesomd in: [https://www.youtube.com/watch?v=ytIS-3IegoU The Timing of the Rapture and the Second Coming]. Youtube.com: John Ankerberg Show, 27 feb. 2014. Duur: 28 min. 30 sec. Gesprek van gastheer John Ankerberg met de theoloog [[Renald Showers]] en journalist en profetiegeleerde Jimmy Deyoung. </ref>:
 
# Plaats. — Bij de opneming van de gemeente komt de Heer Jezus niet verder dan de ''lucht''. Bij de wederkomst komt hij door de lucht en landt hijén op de ''aarde'' (Zach. 14:4).
# Tijd. — De opneming van de gemeente gebeurt vóór de zeventigste jaarweek van Daniël, de wederkomst gebeurt erná.
# Tekenen. — De opneming van de gemeente kent geen duidelijke voorafgaande tekenen die ons gegeven zijn. Zij kan elk ogenblik plaatsvinden. De wederkomst op aarde daarentegen heeft voorzegde duidelijke tekenen die eraan vooraf ''moeten'' gaan (zie bijv. Matth. 24).
# Bruid. — Bij de opneming komt hij ''voor'' zijn bruid, om haar te halen. Bij de wederkomst op aarde komt ''met'' zijn bruid.
# Beveiliging. — Bij de opneming van de gemeente wordt de bruid weggehaald en in de hemel gebracht, omdat zij niet bestemd is tot de toorn die over het aardrijk komt. Bij de wederkomst komt de heer voor een andere vrouw (gelovig Israël) die voordien zal wegvliegen, eveneens de lucht in, maar dan een toevlucht op aarde zal vinden in de woestijn, wellicht in Petra in Jordanië. "''En aan de vrouw werden de twee vleugels van de grote arend gegeven, opdat zij in de woestijn zou vliegen naar haar plaats, waar zij gevoed wordt een tijd en tijden en een halve tijd, buiten het gezicht van de slang.''" (Opb. 12:14)
# Waarneembaarheid. — Bij de opneming is de komst van de Heer onzichtbaar voor de wereld. Bij de wederkomst op aarde is zijn komst zichtbaar voor iedereen. "''Zie, Hij komt met de wolken, en elk oog zal Hem zien, ook zij die Hem doorstoken hebben; en alle stammen van het land zullen over Hem weeklagen. Ja, Amen''" (Opb. 1:7)
# Bestemming. — Bij de opneming brengt hij de zijnen in het Vaderhuis in de hemel. Bij de wederkomst op aarde voert hij de gelovigen, die dan op aarde leven, in een aards [[vrederijk]].
# Wie neemt weg. — Bij de opneming neemt de Heer mensen weg van de aarde weg. Bij de wederkomst zijn het engelen die mensen van de aarde wegnemen.
# Weggenomenen en achterblijvenden. — Bij de opneming neemt de Heer de gelovigen van de aarde weg, de niet-gelovigen blijven achter. Bij de wederkomst zijn het engelen die de bozen van de aarde wegnemen, de rechtvaardigen blijven achter.
# Oordeel. — Na de opneming is er een beoordeling van de gelovigen in de hemel. Na de wederkomst is er een oordeel op aarde, een scheiding van rechtvaardigen (Matth. 25:37, 46) en onrechtvaardigen.
# Opstanding. — Bij de opneming vindt er een opstanding plaats van hen die in Christus zijn ontslapen en samen met hen gaan de opgenomen gelovigen de Heer tegemoet in de lucht. Bij de wederkomst op aarde vindt er een opstanding van martelaren en andere gelovigen plaats en dat gebeurt pas nadat Jezus op aarde is gekomen.
# Huwelijk. — Bij de opneming staan de doden op in een onvergankelijk en verheerlijkt lichaam. Zij zullen niet huwen of kinderen krijgen. Volgens sommigen na de wederkomst op de aarde de gelovigen op in een lichaam waarmee zij het Vrederijk zullen bewonen<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=ytIS-3IegoU The Timing of the Rapture and the Second Coming]. Youtube.com: John Ankerberg Show, 27 feb. 2014. Duur: 28 min. 30 sec. Gesprek van gastheer John Ankerberg met de theoloog [[Renald Showers]] en journalist en profetiegeleerde Jimmy Deyoung. </ref>. De gelovigen op aarde die de komst van de Heer op aarde meemaken, zullen het Vrederijk ingaan en als voorheen huwen en kinderen krijgen (vgl. Jes. 65:20).
# Tekenen. — De opneming van de gemeente kent geen duidelijke voorafgaande tekenen die ons gegeven zijn. De wederkomst heeft voorzegde duidelijke tekenen die eraan vooraf ''moeten'' gaan (zie bijv. Matth. 24).
 
== Wanneer is de opname? ==
Met de Opname van de gemeente wordt de periode van de zeven gemeentes afgesloten, aangenomen dat zij in het profetische Bijbelboek Openbaring een profetische voorstelling van de gemeente van Jezus Christus op aarde zijn. [[Bestand:Larkin-dispensationalism-timetable-1918.png|geen|miniatuur|1200x1200px|Plaats van de Opname ("The Rapture") in Clarence Larkins overzicht (1918) van verleden, heden en toekomst.]]'''Dag of uur onbekend.''' Wanneer de Opname zal plaatsvinden (jaar, dag of uur) is niet geopenbaard. Het precieze tijdstip van de opname van de gemeente staat niet in de Bijbel. Er staat zelfs in Matt. 24:36: "''Niemand weet wanneer die dag en dat moment zullen aanbreken, ook de hemelse engelen en de Zoon niet, alleen de Vader weet het.''". Dus zelfs Jezus weet niet wanneer het moment er is, alleen God (de Vader).
 
'''Voortekenen.''' Maar vele christenen geloven wel, dat het moment nabij is vanwege de vele tekenen die duiden op de eindtijd, zoals natuurrampen, oorlogen en geweld. Maar deze tekenen zijn geen voorwaarde voor de opname; ze hoeven niet eerst te gebeuren, ze moeten wel eerst gebeuren voordat de Heer op aarde kan terugkeren.
 
'''Na twee dagen, na zes dagen.''' De Bijbel lijkt de Bijbel erop te wijzen dat de opname en/of wederkomst op aarde na zesduizend jaren van menselijke geschiedenis zal plaatsvinden. Mozes ging na zes dagen, "op de zevende dag" midden in de wolk op de berg, waarin de Here God was ([[Exodus 24|Ex. 24]]). De Heer Jezus nam drie discipelen "na zes dagen" mee op een hoge berg, waar zij zijn heerlijkheid zagen, alsmede Mozes en Elia.
 
'''Na twee dagen, na zes dagen.''' Bovendien lijkt de Bijbel erop te wijzen dat de opname na zesduizend jaren van menselijke geschiedenis zal plaatsvinden. Mozes ging na zes dagen, "op de zevende dag" midden in de wolk op de berg, waarin de Here God was ([[Exodus 24|Ex. 24]]). De Heer Jezus nam drie discipelen "na zes dagen" mee op een hoge berg, waar zij zijn heerlijkheid zagen, alsmede Mozes en Elia. In de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan schijnt deze na twee dagen terug te komen, omdat hij bij zijn vertrek aan de herbergier twee [[Denaar|denaren]], d.i. tweemaal het gewone dagloon geeft (Luk. 10:35). Het is alsof de Heer indirect aangeeft dat Hij na tweeduizend jaren zal terugkomen. Want een dag is voor de Heer als duizend jaar (vgl. 2 Petr. 3:8).
 
'''Ten opzichte van de 70ste jaarweek.''' Over het tijdstip van de opneming van de gemeente ten opzichte van de laatste (70-ste) [[Zeventigste jaarweek van Daniël|jaarweek van Daniël]], een periode van oordelen en verdrukking, bestaat verschil van mening onder christenen:
Regel 119 ⟶ 124:
 
[[Bestand:Opneming van de gemeente - tijdrekenkundige standpunten.jpg|geen|omkaderd]]
Het pretribulationisme is het enige standpunt dat recht doet aan de gedachte, in de Bijbel naar voren komend, dat de opname ''elk ogenblik'' kan plaatsvinden. Bij de andere standpunten moeten er bepaalde gebeurtenissen aan de opname voorafgaan. De verwachting van de opname en daarmee van de komst van de Heer voor ons schuift achter de verwachting van de vóórtekenen. Als de antichrist eerst moet komen, gaan we in de eerste plaats uitzien naar de antichrist. Als eerst een boemeltrein moet komen en daarna pas de intercity-trein die we willen nemen, dan kijken we uit naar de eerste trein.
 
'''Verdeling der meningen.''' Op de vraag wanneer de opname zal plaatsvinden werd (ca. 2019) in de VS als volgt geantwoord<ref>Bron: [https://www.youtube.com/watch?v=j2zUJgMfLAo&t=14m7s Brent Miller Jr.: Before the Wrath] (Youtube.com: Prophecy Watchers, 25 feb. 2020). Het opinieonderzoek was ca. 2019 gedaan voor ''Lifeway Research'' </ref>: 36%, de grootste groep - maar niet de meerderheid van de christenen - , geloofde dat de opname vóór de verdrukking (pretribulationisme) zal plaatsvinden; 4% halverwege de verdrukking (midtribulationisme); 18% gelooft dat de opname aan het eind plaatsvindt (posttribulationisme); 13% geloofde aan andere momenten en had andere gedachten; 4% had geen mening; 25% geloofde niet (meer) aan een letterlijke opneming. Die laatste groep wordt groter (anno 2020).
 
Regel 126 ⟶ 133:
Opgenomen worden allen die in de Heer Jezus geloven. <blockquote>''Ro 10:9  dat, als u met uw mond Jezus als Heer zult belijden en met uw hart geloven dat God Hem uit de doden heeft opgewekt, u behouden zult worden.  Ro 10:10  Want met het hart gelooft men tot gerechtigheid en met de mond belijdt men tot behoudenis.'' (Telos)</blockquote>Na de opname blijven schijngelovigen, naamchristenen achter.
 
Sommigen geloven aan een ''gedeeltelijke'' opname (Eng. ''partial rapture''): alleen zij een zeker geestelijke stand hebben, worden opgenomen. Dit is het standpunt van een kleine minderheid.
 
== Voortekenen van de Opname ==
In Mattheüs hoofdstuk 24, vers 4-44 vertelt Jezus op de Olijfberg wat de voortekenen zijn voor zijn Wederkomst:
* Matt. 24: 6 (berichten over oorlogen): "''Jullie zullen berichten horen over oorlogen en oorlogsdreiging. Laat dat je dan niet verontrusten, die dingen moeten namelijk gebeuren, al is daarmee het einde nog niet gekomen.''"
 
* Matt. 24: 7-8 (overal in de wereld breken conflicten uit): "''7 Het ene volk zal tegen het andere ten strijde trekken en het ene koninkrijk tegen het andere, en overal zullen er hongersnoden uitbreken en zal de aarde beven: 8 dat alles is het begin van de weeën.''" Dat is dus het begin van het einde. Sommige christenen hebben het hier in dit verband ook over De laatste generatie vóór de wederkomst van Jezus Christus. Ze wijzen daarbij op de bijbeltekst: "''32 Leer van de '''vijgenboom''' deze les: zo gauw zijn takken uitlopen en in blad schieten, weet je dat de zomer in aantocht is. 33 Zo moeten jullie ook weten, wanneer je dat alles ziet, dat het einde nabij is.''" (Matt. 24:32-33). Met "vijgenboom" wordt volgens vele theologen het volk der Israëlieten bedoeld.
 
* Matt. 24: 9 (christenen zullen worden vervolgd en gehaat): "''9 Dan zal men jullie onderdrukken en doden, en jullie zullen door alle volken worden gehaat omwille van mijn naam.''"
 
* Matt. 24: 10 (De Grote Afval van gelovigen): "''10 Velen zullen dan ten val komen, ze zullen elkaar verraden en elkaar haten.''".Vele mensen vallen dus van hun geloof af.
 
* Matt. 24: 12 (wetteloosheid neemt toe en de liefde bekoelt): "''12 En doordat de wetteloosheid toeneemt, zal bij velen de liefde bekoelen.''"
* Matt. 24: 4-5 + 23 (opkomst van vele valse profeten): "''4 Jezus antwoordde hun: ‘Pas op dat niemand jullie misleidt. 5 Want er zullen velen komen die mijn naam gebruiken en zeggen: “Ik ben de messias,” en ze zullen veel mensen misleiden.''". En in vers 23: "''23 Als iemand dan tegen jullie zegt: “Kijk, dit is de messias,” of: “Daar is hij,” geloof dat dan niet.''"
Maar Jezus komt volgens de bijbel pas zichtbaar terug (bij de tweede Wederkomst) als het evangelie over de hele wereld is verspreid en iedereen dus de kans heeft gehad, zich te bekeren. Dat is één van de redenen dat sommige christenen proberen te evangeliseren in landen waar men nog vrij onbekend is met het levensverhaal van Jezus. In Matt. 24: 14 staat: "''14 Pas als het goede nieuws over het koninkrijk in de hele wereld wordt verkondigd als getuigenis voor alle volken, zal het einde komen.''" Verder zullen de twee getuigen het evangelie nog verspreiden tijdens de regeerperiode van de antichrist en de Grote Verdrukking.
 
Jezus heeft verder in de bijbel gezegd dat eerst al die voortekenen moeten hebben plaatsgevonden voordat hij terugkeert: "''34 Ik verzeker jullie: deze generatie zal zeker nog niet verdwenen zijn wanneer al die dingen gebeuren.''" (Matt. 24: 34). Dit slaat op De laatste generatie.
 
Ook in het Oude Testament vinden we een voorteken vóór de terugkomst van Jezus Christus: namelijk de terugkeer van het joodse volk naar hun eigen oorspronkelijke grondgebied. De zionisten geloven dat dit de huidige staat Israël is, en dat deze profetie dus in 1948 met de oprichting van de staat Israel in vervulling is gegaan. De tekst die hierover gaat luidt: "''21“Dit zegt God, de HEER: Ik haal de Israëlieten weg bij de volken waar ze terechtgekomen zijn, ik zal ze overal vandaan bijeenbrengen en ze naar hun land laten terugkeren,'' en is te vinden in Ezechiël hoofdstuk 37, vers 21.
 
== Doel van de opname ==
Regel 283 ⟶ 272:
=== Uitbeelding ===
[https://www.youtube.com/watch?v=fvpePlmFAII The Best Rapture Video on Youtube.] Youtube.com: firecharger, 1 okt. 2009. Duur: 31 sec. Beeldt de wegrukking, bij bazuingeschal, van een gelovige uit.
 
== Zie ook ==
[[Wederkomst van Jezus Christus]]
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.