Naar inhoud springen

Johannes 6: verschil tussen versies

1.509 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{Johannes commentaar}}
== Samenvatting ==
Spijziging van vijfduizendruim 5000 mensen. Op het water lopend komt Jezus de zijnen op het meer te hulp. Het brood van het leven. Toehoorders lopen weg, leerlingen blijven.
* 6: 1-15   Het wonder van de spijziging van ruim 5000 mannenmensen.
* 6: 16-21 De discipelen op een onstuimig meer van Galilea. Jezus komt op het water lopend naar hen toe. Terstond komen ze aan land. 
* 6: 22-71 De Heer noemt zich het Brood des levens. Velen verlaten hem, de twaalven blijven Hem trouw.
 
* Viermaal verzekert de Heer dat Hij de ontslapenen zal opwekken op de laatste dag.
== 2 ==
Joh 6:2  En een grote menigte volgde Hem, omdat zij de tekenen zagen die Hij deed aan de zieken. (Telos)
'''Een grote menigte.''' Zie vers 5. Daaronder ongeveer 5000 mannen (vs. 10).
 
'''Omdat zij de tekenen zagen die Hij deed aan de zieken.''' Aanstonds zal Hij een teken doen aan de hele menigte. Zie vs. 14.
 
== 5 ==
Joh 6:5  Toen nu Jezus de ogen opsloeg en zag dat een grote menigte naar Hem toe kwam, zei Hij tot Filippus: Waar zullen wij broden kopen, opdat dezen eten? (Telos)
'''Een grote menigte.''' Die hem gevolgd was (vs. 2).
 
== 9 ==
Joh 6:9  Hier is een jongen die vijf gerstebroden en twee vissen heeft, maar wat is dat op zovelen? (Telos)
'''Vijf gerstebroden.''' Zie vs. 13.
 
== 14 ==
Joh 6:14  Toen nu de mensen het teken hadden gezien dat Jezus had gedaan, zeiden zij: Deze is waarlijk de profeet die in de wereld zou komen. (Telos)
'''De profeet die in de wereld zou komen.''' Een groot profeet als Mozes, die de komst van die profeet had voorzegd.
 
''De 18:15  Een Profeet uit uw midden, uit uw broeders, zoals ik, zal de HEERE, uw God, voor u doen opstaan; naar Hem moet u luisteren, (HSV)''
 
== 15 ==
Joh 6:15 Daar nu Jezus wist dat zij zouden komen en Hem met geweld wegvoeren om Hem koning te maken, ontweek Hij opnieuw op de berg, Hij alleen. (Telos)
'''Ontweek hij opnieuw op de berg.''' Dit 'opnieuw' schijnt te verwijzen naar vs. 2 en 3.
 
'''Hij alleen.''' In vs. 2 en 3 ging Hij met zijn discipelen de berg op, hier gaat hij alleen.
 
== Nabeschouwing ==
Vijfduizend mannen worden gevoed door de macht van de Heer, die schaarste verandert in overvloed. Getroffen door dit machtsteken wil de menigte, die Hem nu erkent als profeet, Hem koning maken. Maar Hij trekt zich terug naar een berg, als naar de plaats van de priester. De discipelen varen intussen op de zee te midden van duisternis en storm. De Heer komt tot hen, wandelend op de zee. Dit alles lijkt op Israël toepasbaar: de Heer wordt gezien als profeet, koning en priester. Hij zal hen leiden tot de haven van hun begeerte.
 
Wat volgt heeft betekenis voor het heden. De Zoon des mensen is het ware brood uit de hemel, en het werk van God dat mensen kunnen doen is geloven in de Zoon. Er is een tegenstelling tussen het manna en het nieuwe en hemelse voedsel. "Indien iemand zal eten van dit brood hij zal in eeuwigheid leven." Het leven wordt hier voorgesteld als iets dat men zich toeeigendtoeëigent door het eten van hemels voedsel, in plaats van als de levendmakende kracht van de Zoon van God zoals in het vorige hoofdstuk (Joh. 5). Maar voor dit toe te eigenen leven moest Christus sterven - Zijn vlees geven voor het leven van de wereld. "Wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt, heeft eeuwig leven, en Ik zal hem opwekken op de laatste dag." We moeten ons voeden met een gestorven Heiland. Zijn dood is ons het leven. Dit schijnt een hard woord, maar het is een woord van leven.
 
* Viermaal verzekert de Heer dat Hij de ontslapenen zal opwekken op de laatste dag.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.