Naar inhoud springen

Soleb-inscriptie: verschil tussen versies

239 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Soleb-inscriptie''' is een Egyptische tekst die gevonden is in de tempel te Soleb in het huidige Soedan, dat weleer een deel van het Egyptische rijk was. De tekst vermeldt "het land van de nomaden van [[Jahweh]]". Dit lijkt de oudste bekende buitenbijbelse verwijzing naar de naam van de God van Israël te zijn.
[[Bestand:Soleb1.jpg|miniatuur|368x368px|Tempel te Soleb]]
De opgravingen te Soleb in de jaren 50 van de 20ste eeuw brachten aan het licht een inscriptie bestaande in een lijst vijanden van de Egyptische farao Amenhotep III (ca. 1408-1369 v.C.<ref name=":0">[https://www.youtube.com/watch?v=yXIo5Cp7_jc&t=4m13s The Oldest Yahweh Inscription: Digging for Truth Episode 49]. Youtube.com: Associates for Biblical Research, 7 april 2019. Vanaf 4 min 13 sec.. </ref>). De inscriptie is aan de voet van een pilaar. Zij vermeldt zes groepen nomaden<ref>[https://en.wikipedia.org/wiki/Shasu Shasu], en.wikipedia.org. Een artikel over de nomaden.  </ref>, waaronder "de nomaden van Jahweh". Deze groep behoorde tot de noordelijke vijanden van Amenhotep II.
Regel 11:
== Meer informatie ==
[https://www.youtube.com/watch?v=yXIo5Cp7_jc The Oldest Yahweh Inscription: Digging for Truth Episode 49]. Youtube.com: Associates for Biblical Research, 7 april 2019. Duur: 26 min 1 sec.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=xVsFhlJF8H4 20161030 The Oldest Yahweh Inscription 2 Kings Joel Kramer]. Youtube.com: Lighthouse Church - Twin Falls, 30 okt. 2016. Duur: 54 min. 1 sec. Voordracht door Joel Kramer over de inscriptie
 
[https://en.wikipedia.org/wiki/Shasu Shasu], en.wikipedia.org. Een artikel over de nomaden.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.