Naar inhoud springen

Dan: verschil tussen versies

3 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
k
Regel 27:
 
== De stad Dan ==
De naam ‘Dan’ kan in de Bijbel ook verwijzen naar de stad Dan aan de noordelijke grenzen van Israël, zie kaart. Zij werd voorheen [[Laïs]] genoemd; doch daar deze stad door Danieten verwoest werd, gaven zij de door hen herbouwde stad de naam Dan, Richt. 18: 29; zij heette ook Lesem, Joz. 19: 47, Richt. 18: 29. Deze stad Dan is ook onder de naam van Dan-jaän bekend.
 
Zij lag aan de voet van de Antilibanon of grote Hermon, bij een der bronnen van de Jordaan in Naftali.
[[Bestand:Dan wandkaart Palestina Böhl Meima1921.jpg|gecentreerd|miniatuur|1024x1024px|Ligging van Dan|geen]]
 
De uitdrukking van “Dan tot Berseba” geeft de richting van het noorden naar het zuiden te kennen, gelijk “van Berseba tot Dan” de omgekeerde. De uitdrukking 'van Dan tot Berseba' komt bijvoorbeeld voor in Richt. 20:1<blockquote>''Ri 20:1 Toen togen alle kinderen Israëls uit, en de vergadering verzamelde zich, als een enig man, <u>van Dan af tot Ber-seba toe</u>, ook het land van Gilead, tot den HEERE te Mizpa. (SV)''</blockquote><blockquote>''Ri 20:1 Toen trokken alle Israëlieten uit en de gemeenschap verzamelde zich als één man, <u>vanaf Dan tot Berseba</u>, ook het land van Gilead, bij de HEERE in Mizpa. (HSV)''</blockquote>Daar Dan de noordelijke, en Bethel de zuidelijke grensplaats van zijn rijk was, deed Jerobeam I op beide plaatsen de kalverendienst plaats hebben.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.