Naar inhoud springen

Tien Geboden: verschil tussen versies

607 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Tien Geboden''' (ook wel ''de Tien Woorden'') zijn de eerste tien geboden die het volk [[Israël (volk)|Israël]] heeft ontvangen in de [[Sinaï (Bijbel)|Sinaïwoestijn]]. Ze behelzen een kort begrip van Israëls plicht. Ze dienen als het fundament van het [[verbond]] dat God met hen sluit; alsmede als een basis voor de overige 603 wetten van de [[Thora]]. De Tien Geboden staan beschreven in [[Exodus]] 20:1-17 evenals in [[Deuteronomium]] 5:6-18.
 
De meeste woorden zijn vérboden die de voornaamste misdaden van iedere soort noemen, dingen welke Gode hatelijk en de mensen nadelig zijn<ref>De oude commentator Patrik bij Ex. 20:14.</ref>. De eerste vier geboden gaan over de relatie tussen God en de mensen, en de laatste zes geboden gaan over de relatie tussen mensen onderling.
 
In sommige Christelijke tradities heeft het voorlezen van de Tien Geboden een vaste plaats in de zondagse [[Liturgie]]. Voor veel mensen gelden ze als morele aanwijzingen voor een goed leven.
Regel 80:
|}
 
===AlternativeAlternatieve indeling===
In sommige tradities worden de Tien Geboden anders genummerd. Het gaat om dezelfde tekst, en ook blijven het tien geboden.
[[Bestand:Bible primer, Old Testament, for use in the primary department of Sunday schools (1919) (14759086696).jpg|miniatuur|405x405px|Terwijl Mozes op de berg Horeb de tien geboden ontvangt, maakt Israël een gouden kalf.]]
Regel 107:
Zie [[Sjema]]
 
Het eerste gebod spreekt zich uit tegen de Polytheïstische omgeving waarin de Israëlieten leven, en waarin ze in Egypte jarenlang geleeft hebben. De HEERE kiest dit volk uit tussen vele volken, en Hij is hun God tussen vele goden. (Ex 6:6-8).
 
===2. Geen beelden===
Regel 145:
 
===10. Niet begeren===
Het tiende gebod waarschuwt tegen het willen toeëigenen van datgene wat van de naaste is<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Dq2TsDbylUg 10. Do Not Covet]. Youtube.com: PragerU, 1 dec. 2014. Duur: 4 min. 31 sec. De jood Dennis Prager verklaart het tiende gebod.</ref>.
God geeft een ieder naar wat hij nodig heeft. Het tiende gebod waarschuwd ons om meer te willen, en dan vooral datgene wat een ander toekomt.
 
== Meer informatie ==
[https://www.youtube.com/watch?v=HA1Xgm2rit0 2. No Other Gods.] Youtube.com: PragerU, 1 dec. 2014. Duur: 5 min. 24 sec. Dennis Prager geeft een Joodse uitleg van het eerste gebod, dat hij een 'tweede uitspraak' noemt.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=Dq2TsDbylUg 10. Do Not Covet]. Youtube.com: PragerU, 1 dec. 2014. Duur: 4 min. 31 sec. De jood Dennis Prager verklaart het tiende gebod.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.