Naar inhoud springen

Tafel der toonbroden: verschil tussen versies

1.133 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Bestand:Timna-park-tabernacle-schaubrote-tisch.jpg|miniatuur|850x850px|TafelModel van de tafel der toonbroden. Dit model staat in de tabernakel in het Timnapark in Israël]]
De '''tafel der toonbroden''' iswas een gouden tafel in het Heilige van de [[tabernakel]] en de [[tempel]], waarop twaalf broden voor Gods aangezicht waren neergelegd. Ze sprekenspraken van de twaalf stammen van Israël. <blockquote>''Heb 9:2 Want een tabernakel was ingericht, de eerste, waarin de kandelaar was en de tafel en de toonbroden; deze wordt het heilige genoemd.'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''1Kon 7:48  Ook maakte Salomo alle voorwerpen die voor het huis van de HEERE bestemd waren: het gouden altaar, de gouden tafel waarop de toonbroden lagen,'' (HSV)</blockquote>De tafel met de toonbroden stond in het '''Heilige''', een van de twee afdelingen van de tabernakel en van het tempelhuis. De tafel stond aan de noordzijde, oftewel aan de rechterzijde als de priester het Heilige binnentreedt. Tegenover de tafel met de toonbroden stond de gouden kandelaar, die dag en nacht brandde en de tafel verlichtte. 
[[Bestand:Table of Shewbread (39793941122).jpg|miniatuur|387x387px|Een tweede model. De toonbroden liggen op schotels (vgl. [[Exodus 25#29|Ex. 25:29]]).]]
'''Plaats.''' De tafel met de toonbroden stond in het Heilige, een van de twee afdelingen van de tabernakel en van het tempelhuis. De tafel stond aan de noordzijde, oftewel aan de rechterzijde als de priester het Heilige binnentreedt. Tegenover de tafel met de toonbroden stond de gouden kandelaar, die dag en nacht brandde en de tafel verlichtte. 
 
'''Materiaal.''' De tafel was gemaakt van '''acaciahout''' (in de Statenvertaling naar het oorspronkelijke Hebreeuws ''sittimhout'' genoemd) en overtrokken met zuiver (louter) '''goud ''' (Ex. 37:11).
 
De '''matenAfmeting.''' De maten van het exemplaar in de tabernakel waren: twee ellen (ongeveer 1 meter) lang, een el (ongeveer 0,5 meter) breed en anderhalve el (ongeveer 75 cm) hoog (Ex. 37:10). De hoogte is gelijk aan die van de ark van het verbond; de lengte en de breedte zijn iets kleiner.
 
'''Toonbroden.''' Op de tafel lagen twaalf broden. Zij lagen op de gouden tafel tenTOONgesteld. Naar het Hebreeuws heten ze letterlijk "broden van aangezicht"<ref name=":0">Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht'' (Boekencentrum, 1987), commentaar bij Ex. 25:23-30. </ref>. De Naardense vertaling heeft in Ex. 25:30 'brood van aanschijn'. <blockquote>''Ex 25:30   en geef op de tafel plaats aan ‘brood van aanschijn’, voor mijn aanschijn, altijd.'' (NaB)</blockquote><blockquote>''Ex 25:30  Dan moet u het toonbrood op de tafel leggen; [het moet er] voortdurend voor Mijn aangezicht [zijn].'' (HSV)</blockquote>Gods oog rustte dag en nacht op de broden waarop de gouden kandelaar haar licht wierp. Zij stelden de twaalf stammen van Israël voor.
Op de tafel lagen twaalf '''broden'''. Zij stelden de twaalf stammen van Israël voor. Zij lagen op de gouden tafel tenTOONgesteld. Gods oog rustte dag en nacht op de broden waarop de gouden kandelaar haar licht wierp.
 
'''Omlijsting en krans.''' Aan de rand van de tafel bevond zich een '''rand of omlijsting''' van een handbreedte, en daaromheen een '''gouden krans''' (Ex. 37:11). Deze dubbele omlijsting strekte tot bescherming en versiering. De bescherming was om te verhinderen dat de toonbroden er vanaf zouden schuiven<ref name=":0" />.
 
Aan'''Ringen deen vierhandbomen.''' hoekenOnder de lijst, aan de vier hoeken waar de poten beginnen, waren '''gouden ringen''' (Ex. 37:13), waarin de handbomen (draagstokken, draagstangen) gestoken waren om de tafel te dragen (Ex. 37:14). De '''handbomen''' waren eveneens van acaciahout en met goud overtrokken (Ex. 37:15).
 
'''Gerei.''' Op de tafel was niet alleen brood, maar ook '''gerei''' van zuiver goud: schotels, schalen, kommen en kannen waarmee plengoffers (drankoffers) gebracht werden (Ex. 37:16). 
 
'''Wierook.''' Op de broden moest '''wierook '''worden gelegd, waarvoor schalen nodig waren. 
 
'''Verversing.''' Op elke sabbatdag werden er '''verse''' broden op de tafel gelegd (Lev. 24:5-9).
 
== Symboliek ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.