Naar inhoud springen

Romeinen 14: verschil tussen versies

5.152 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Romeinen commentaar}} == 9 == Ro 14:9  Want daartoe is Christus gestorven en levend geworden, opdat Hij zou heersen zowel over doden als over levenden. (Telos) '''Opdat Hij zou heersen zowel over doden als over levenden.''' Zijn heerschappij is er al. Hem is gegeven alle macht in de hemel en op de aarde (Matth. 28:18). De zielen van de overleden gelovigen, 'de doden in Christus' (1 Thess. 4:16), zijn onder Zijn liefdeheerschappij. Hij zal hen opwekken bij...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{Romeinen commentaar}}
 
== 1 ==
Ro 14:1 Wat nu de zwakke in het geloof betreft, neemt hem aan; niet om te beslissen over twijfelachtige vragen. (Telos)
'''Twijfelachtige vragen.''' Statenvertaling: ''Dengene nu, die zwak is in het geloof, neemt aan, [maar] niet tot twistige samensprekingen''. ''Samensprekingen'' of, ''overleggingen'', ''disputeringen.'' Grieks: ''twistingen der samensprekingen''; of ''twijfelingen der gedachten''; 'namelijk dat gij hem daartoe niet brengt' (Kanttekening in de Statenvertaling). Volgens de kanttekenaar vermaant Paulus “dat gij niet te zeer en te heftig hierover met hem discuteert, twist en hem verwart, en tot meerdere twijfeling brengt; of, dat hij met u ten gevalle doe tegen zijne conscientie.” De sterke is niet geroepen om de scrupules van de zwakke te beslechten<ref>A.T. Robertson, ''Word Pictures in the New Testament'' (1927).</ref>.
 
== 2 ==
Ro 14:2 De een gelooft alles te mogen eten, maar wie zwak is, eet alleen groenten. (Telos)
'''De een.''' Zoals bijvoorbeeld, kennelijk, de apostel Paulus; zie vs. 14.
 
== 3 ==
Ro 14:3 Laat hij die eet, niet hem minachten die niet eet; en laat hij die eet, niet hem oordelen die eet, want God heeft hem aangenomen. (Telos)
'''Niet hem oordelen.''' Zie vs. 4, 10.
 
''Col 2:16  Laat dan niemand u oordelen inzake eten en drinken of op het punt van een feest of nieuwe maan of sabbatten, Col 2:17 die een schaduw zijn van wat zou komen, maar het lichaam is van Christus.'' (TELOS)
 
== 4 ==
Ro 14:4 Wie bent u, dat u andermans huisknecht oordeelt? Of hij staat of valt, gaat zijn eigen heer aan. En hij zal staande gehouden worden, want de Heer is machtig hem staande te houden. (Telos)
'''Oordeelt.''' Zie vs. 3, 10.
 
'''Valt.''' Vgl. vs. 15 'te gronde richten'.
 
'''De Heer is machtig hem staande te houden.'''
 
''[[Judas|Jds 1:1]]  Judas, een dienstknecht van Jezus Christus, en broeder van Jakobus, aan de geroepenen, die door God den Vader geheiligd zijn, en [door] Jezus Christus bewaard:'' (Telos)
 
''Jds 1:24  Hem nu die machtig is u te bewaren zonder dat u struikelt en u onberispelijk voor zijn heerlijkheid te stellen met vreugdegejuich,'' (Telos)
 
== 5 ==
Ro 14:5 Want de een stelt de ene dag boven de andere dag, maar de ander stelt alle dagen gelijk. Ieder zij in zijn eigen denken ten volle verzekerd. (Telos)
'''Ieder zij in zijn eigen denken ten volle verzekerd.''' Paulus was dat, zie vs. 14
 
== 6 ==
Ro 14:6 Wie de dag in acht neemt, neemt hem in acht voor de Heer. En wie eet, eet voor de Heer, want hij dankt God; en wie niet eet, laat het na voor de Heer, en hij dankt God. (Telos)
'''De dag in acht neemt.''' Zoals de zevende dag van de week, dag van de [[sabbat]], of de dag van een nieuwe maan.
 
''Col 2:16  Laat dan niemand u oordelen inzake eten en drinken of op het punt van een feest of nieuwe maan of sabbatten, Col 2:17 die een schaduw zijn van wat zou komen, maar het lichaam is van Christus.'' (TELOS)
 
== 9 ==
Ro 14:9  Want daartoe is Christus gestorven en levend geworden, opdat Hij zou heersen zowel over doden als over levenden. (Telos)
'''Christus gestorven.''' Zie ook vs. 15.
'''Opdat Hij zou heersen zowel over doden als over levenden.''' Zijn heerschappij is er al. Hem is gegeven alle macht in de hemel en op de aarde (Matth. 28:18). De zielen van de overleden gelovigen, 'de doden in Christus' (1 Thess. 4:16), zijn onder Zijn liefdeheerschappij. Hij zal hen opwekken bij de wegneming van de levenden (1 Thess. 4:16).
 
'''Opdat Hij zou heersen zowel over doden als over levenden.''' Zijn heerschappij is er al. Hem is gegeven alle macht in de hemel en op de aarde (Matth. 28:18). Hij is 'de eerstgeborene van de doden'.
 
''Opb 1:5  en van Jezus Christus, de trouwe getuige, de eerstgeborene van de doden en de overste van de koningen van de aarde. Hem die ons liefheeft en ons van onze zonden heeft verlost door zijn bloed,'' (Telos)
 
'''Opdat Hij zou heersen zowel over doden als over levenden.''' Zijn heerschappij is er al. Hem is gegeven alle macht in de hemel en op de aarde (Matth. 28:18). De zielen van de overleden gelovigen, 'de doden in Christus' (1 Thess. 4:16), zijn onder Zijn liefdeheerschappij. Hij zal hen opwekken bij de wegneming van de levenden (1 Thess. 4:16).
 
== 10 ==
Ro 14:10 Maar u, waarom oordeelt u uw broeder? Of ook u, waarom minacht u uw broeder? Want wij zullen allen voor de rechterstoel van God gesteld worden; (Telos)
'''Oordeelt u uw broeder.''' Omdat hij in uw ogen iets doet dat volgens u tegen Gods wil is. Zie vs. 3.
 
'''Minacht u uw broeder.''' Omdat hij zich in uw ogen een onnodige beperking oplegt.
 
'''De rechterstoel van God.''' Is dezelfde als de rechterstoel van Christus.
 
''2Co 5:10  Want wij allen moeten geopenbaard worden voor de rechterstoel van Christus, opdat ieder ontvangt wat in het lichaam is gedaan, naardat hij heeft bedreven, hetzij goed hetzij kwaad.'' (Telos)
 
== 11 ==
Ro 14:11  want er staat geschreven: ‘Zo waar Ik leef, zegt de Heer, voor Mij zal elke knie zich buigen en elke tong zal God belijden’. (Telos)
'''Elke tong zal God belijden.''' Dit is het einde van de ontkenning dat God bestaat, het einde van het atheïsme.
 
== 12 ==
Ro 14:12 Dus zal dan ieder van ons voor zichzelf rekenschap geven aan God. (Telos)
Vgl. vs. 5: 'Ieder zij in zijn eigen denken ten volle verzekerd'.
 
== 14 ==
Ro 14:14 Ik weet en ben overtuigd in de Heer Jezus, dat niets op zichzelf onrein is; alleen voor hem die meent dat iets onrein is, voor die is het onrein. (Telos)
'''Ik weet en ben overtuigd in de Heer Jezus, dat ...''' Vgl. vs. 5: 'Ieder zij in zijn eigen denken ten volle verzekerd'.
 
== 15 ==
Ro 14:15 Want als uw broeder vanwege uw eten bedroefd wordt, dan wandelt u niet meer naar de liefde. Richt door uw eten niet hem te gronde voor wie Christus gestorven is. (Telos)
'''Dan wandelt u niet meer naar de liefde.''' Vergelijk:
 
''Efe 4:15  maar terwijl wij de waarheid vasthouden in liefde, in alles opgroeien tot Hem die het hoofd is, Christus,'' (Telos)
 
We moeten de waarheid, dat wij in Christus vrij zijn om allerlei soorten voedsel te nemen, in liefde vasthouden, d.w.z. rekening houden met het geweten van de naaste.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.