Naar inhoud springen

Cherub: verschil tussen versies

363 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
De mens, zondaar geworden, mocht niet eten van de boom van het leven (Gen. 3:22). Hoeveel cherubs stelde, is ons onbekend.
 
'''Afgebeeld in Gods aardse Woning.''' Cherubs werden op Gods voorschrift afgebeeld in borduur- en beeldwerk van Gods Woning op aarde, zowel in de tabernakel als daaropvolgend in de tempel. Beide woningen met de cherubbeelden zijn afbeeldingen van een hemelse werkelijkheid. Salomo bracht op de binnenwanden graveringen van cherubs aan. <blockquote>''1Kon 6:29 En op alle wanden van het huis rondom bracht hij graveringen van houtsnijwerk aan: cherubs, dadelpalmen en ontluikende bloemen, vanbinnen en vanbuiten.'' (HSV)</blockquote>'''Op het''' '''verzoendeksel''' van de verbondsark in het Allerheiligste waren twee cherubbeelden op de beide uiteinden van het deksel (Ex. 25:18-19). Met hun vleugels, omhoog gespreid, overspanden zij het verzoendeksel. Hun aangezichten waren tegenover elkaar en zagen naar het verzoendeksel. Ze waren één geheel met het verzoendeksel, alles uit één klomp goud vervaardigd. <blockquote>''Ex 25:20 En de cherubim zullen hun beide vleugelen omhoog uitbreiden, bedekkende met hun vleugelen het verzoendeksel; en hun aangezichten zullen tegenover elkander zijn; de aangezichten der cherubim zullen naar het verzoendeksel zijn.'' (SV)</blockquote>Zie Ex. 25:18-22; Ex 26:1, 31;. Ex 37:7-9; 1 Koningen 6:23-35; 1 Koningen 8:6-7.
 
Ze waren één geheel met het verzoendeksel, alles uit één klomp goud vervaardigd. <blockquote>''Ex 37:8  één cherub uit het uiteinde aan de ene [kant], en één cherub uit het uiteinde aan de andere [kant]. Uit het verzoendeksel maakte hij de cherubs, uit de beide uiteinden ervan.'' (HSV) </blockquote>Hun ''gezichten'' waren tegenover elkaar en zagen neer op het verzoendeksel. Verbeeldt hun blikrichting wellicht de aandachtige aanschouwing door deze hemelwezens van Gods verzoeningswerk voor Zijn volk?
'''Materiaal.''' De cherubbeelden die Salomo bouwde waren van olieachtig hout (Statenvertaling), olijfwilgenhout (Herziene Statenvertaling), 1 Kon. 6:23, overtrokken met goud, 1 Kon. 6:28.
 
Met hun ''vleugels'', omhoog gespreid, overspanden zij het verzoendeksel. <blockquote>''Ex 25:20 En de cherubim zullen hun beide vleugelen omhoog uitbreiden, bedekkende met hun vleugelen het verzoendeksel; en hun aangezichten zullen tegenover elkander zijn; de aangezichten der cherubim zullen naar het verzoendeksel zijn.'' (SV)</blockquote>'''Materiaal.''' De cherubbeelden die Salomo bouwde waren van olieachtig hout (Statenvertaling), olijfwilgenhout (Herziene Statenvertaling), 1 Kon. 6:23, overtrokken met goud, 1 Kon. 6:28.
 
'''Grootte.''' De cherubbeelden die Salomo bouwde waren tien ellen, d.i. ongeveer 5 meter, hoog, 1 Kon. 6:23, 26. Elke vleugel was 5 ellen, d.i. ongeveer 2,5 meter, lang, 1 Kon. 6:24. De spanwijdte van de vleugels van elke cherub was 10 ellen, d.i. ongeveer 5 meter, 1 Kon. 6:24. De vleugel van de ene cherub raakte die van de andere cherub en de andere vleugel van de eerste cherub raakte de wand van het binnenste heiligdom en de andere vleugel van de tweede cherub raakte de andere wand, 1 Kon. 6: 27.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.