Naar inhoud springen

Voorbereiding (Voorsabbat): verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Voorbereiding''' of ''Voorsabbat'' (Gr. ''paraskeue'') is de dag waarop de Joden zich voorbereiden op de [[sabbat]], dus de vrijdag. De voorbereidingen omvatten onder meer uit het klaarmaken van de sabbatsspijzen, het wassen en aantrekken van de feestkleding en het ontsteken van de lampen. Voorbereidingsdag heet ook de dag waarop de Joden zich voorbereiden op een grote feestdag, vooral op [[Pasen (Bijbel)|Pasen]]. Zie Matth 27: 62; Marc 15: 42; Luc 23: 54; Joh 19: 31, 42. <blockquote>''Joh 19:14 (Nu was het de voorbereiding van het pascha; het was ongeveer het zesde uur.) En hij zei tot de Joden: Zie, uw koning!'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Lu 23:54  En het was de dag van de voorbereiding en de sabbat brak aan. Lu 23:55  De vrouwen nu die met Hem waren meegekomen uit Galilea, volgden en bezagen het graf en hoe zijn lichaam werd gelegd. Lu 23:56  Na hun terugkeer nu bereidden zij specerijen en balsems. En op de sabbat rustten zij naar het gebod.'' (Telos) </blockquote>Bij de Joden heet de voorsabbat ''arubta,'' d.i. „de avond (van de Sabbat)”. In de eerste eeuw na Christus was 'voorbereiding' een technische term voor vrijdag geworden, aangezien elke vrijdag een voorbereiding op de sabbat was. De Griekse en Aramese naam heeft eigenlijk betrekking op de namiddaguren waarin de voorbereiding van de met zonsondergang aanvangende sabbatsviering plaats had, en is vervolgens op de hele dag overgedragen. In modern Greeks betekent ''paraskeue'' vrijdag<ref>Gleason L. Archer, ''Encyclopedia of Bible Difficulties'' (Zondervan Publishing House, Grand Rapids, MI, 1982), blz. 375.</ref>.
 
'''Feestdagen.''' Evenals de sabbat werden ook de hoge '''feestdagen''', welke als sabbatten gevierd werden, voorafgegaan door een voorbereiding; met name geldt dat van het '''Paasfeest''', waarvan de voorbereiding reeds begon met het 6<sup>e</sup> uur (ofwel 12.00 uur ‘s middags) van de 14<sup>e</sup> Abib (Nisan), waarom ook Johannes de dag waarop Jezus gekruisigd werd de „voorbereiding van het Pascha” noemt (Joh. 19: 14), en deze uitdrukking kan en moet verstaan worden als 'de vrijdag van de paasweek'<ref>Gleason L. OokArcher, ''Encyclopedia of Bible Difficulties'' (Zondervan Publishing House, Grand Rapids, MI, 1982), blz. 376.</ref>. inIn de Joodse Talmoed is de „Feestavond” de „Paasavond”, de „Nieuwjaarsavond” de dag die aan Pascha voorafging.
De Griekse en Aramese naam heeft eigenlijk betrekking op de namiddaguren waarin de voorbereiding van de met zonsondergang aanvangende sabbatsviering plaats had, en is vervolgens op de hele dag overgedragen.
 
Van een „voor-nieuwe-maan” en van de gewoonte om ook op de voorsabbat en op de voor-nieuwe-maan niet te vasten lezen wij alleen in het apocriefe boek Judith 8: 6.
Tot die voorbereidende maatregelen werden de inwoners van de Israëlische steden opgeroepen door '''hoorngeschal'''. De Jeruzalemmers werden opgeroepen door zes, met tussenpozen herhaalde, priesterlijke trompetsignalen van de tempel, vermoedelijk van de Sabbatshal (2 Kon. 16: 18). Zelfs beweert de Joodsegeschiedschrijver Flavius Josephus (''Joodse oorlogen'', 4, 9 , 12) dat een priester van de dakrand van het pastophorium (een bijgebouw van de tempel) het begin en het einde van de sabbat met trompetgeschal aankondigde.
 
'''Hoorngeschal.''' Tot die voorbereidende maatregelen werden de inwoners van de Israëlische steden opgeroepen door '''hoorngeschal'''. De Jeruzalemmers werden opgeroepen door zes, met tussenpozen herhaalde, priesterlijke trompetsignalen van de tempel, vermoedelijk van de Sabbatshal (2 Kon. 16: 18). Zelfs beweert de JoodsegeschiedschrijverJoodse geschiedschrijver [[Flavius Josephus (''Joodse oorlogen'', 4, 9 , 12)]] dat een priester van de dakrand van het pastophorium (een bijgebouw van de tempel) het begin en het einde van de sabbat met trompetgeschal aankondigde<ref>Flavius Josephus, ''Joodse oorlogen'', 4, 9 , 12.</ref>.
De voorbereidende maatregelen begonnen met het 9<sup>e</sup> uur, naar onze tijdrekening 3 uur ’s middags, (Flavius Josephus, ''Oudheden'' 16, 6, 2), en bestonden inzonderheid in de toebereiding van de spijzen voor de sabbat (vgl. Ex. 16: 5-23), in het wassen en aandoen van de feestkleren, het gereedmaken van de dis en het aansteken van de lampen; ook mochten de Israëlieten, volgens een privilege van keizer Augustus, op de dag van de voorbereiding van het 9<sup>e</sup> uur af (ofwel vanaf 15.00 uur ‘s middags) niet voor de rechtbank gedaagd worden (vgl. Josephus, t.a.p.).
 
De voorbereidende maatregelen begonnen met het 9<sup>e</sup> uur, naar onze tijdrekening 3 uur ’s middags, (<ref>Flavius Josephus, ''Oudheden'' 16, 6, 2)</ref>, en bestonden inzonderheid in de toebereiding van de spijzen voor de sabbat (vgl. Ex. 16: 5-23), in het wassen en aandoen van de feestkleren, het gereedmaken van de dis en het aansteken van de lampen; ook mochten de Israëlieten, volgens een privilege van keizer Augustus, op de dag van de voorbereiding van het 9<sup>e</sup> uur af (ofwel vanaf 15.00 uur ‘s middags) niet voor de rechtbank gedaagd worden (vgl. Josephus, t.a.p.).
Evenals de sabbat werden ook de hoge '''feestdagen''', welke als sabbatten gevierd werden, voorafgegaan door een voorbereiding; met name geldt dat van het '''Paasfeest''', waarvan de voorbereiding reeds begon met het 6<sup>e</sup> uur (ofwel 12.00 uur ‘s middags) van de 14<sup>e</sup> Abib (Nisan), waarom ook Johannes de dag waarop Jezus gekruisigd werd de „voorbereiding van het Pascha” noemt (Joh. 19: 14). Ook in de Joodse Talmoed is de „Feestavond” de „Paasavond”, de „Nieuwjaarsavond” de dag die aan Pascha voorafging.
 
Van een „voor-nieuwe-maan” en van de gewoonte om ook op de voorsabbat en op de voor-nieuwe-maan niet te vasten lezen wij alleen in het apocriefe boek Judith 8: 6.
 
== Bronnen ==
Regel 15 ⟶ 13:
 
''Groot Nieuws vertaling'', woordenlijst s.v. Voorbereidingsdag.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.