Naar inhoud springen

Mattheüs 2: verschil tussen versies

3.628 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
'''In Bethlehem in Judea.''' Overeenkomstig een oude profetie (5v.)
 
'''Wijzen.''' Lett. 'magiërs'. Hun aantal wordt nergens in het Nieuwe Testament vermeld. Het zijn sterrenkijkers, die de sterren bestudeerden. Het zijn geen astrologen, die horoscopen bestuderen. Uit wat er in de sterrenwereld te zien was en wellicht mede op grond van de Joodse overlevering die hen van de nakomelingen van Joodse ballingen bekend was, trokken ze de conclusie dat de koning der Joden was geboren.
 
''Nu 24:17  Ik zal hem zien, maar nu niet; ik zal hem aanschouwen, maar niet nabij. Er zal een ster voortkomen uit Jakob, en er zal een scepter uit Israël opkomen; die zal de palen der Moabieten verslaan, en zal al de kinderen van Seth verstoren.'' (SV)
Regel 40:
 
'''De profeet.''' De profeet Micha.
 
== 6 ==
Mt 2:6  ‘En u, Bethlehem, land van Juda, bent zeker niet de geringste onder de vorsten van Juda; want uit u zal een leidsman voortkomen, die mijn volk Israël zal hoeden’. (Telos)
'''Leidsman.'''
 
''Hnd 5:31  Deze heeft God als Overste Leidsman en Heiland door zijn rechterhand verhoogd om aan Israël bekering en vergeving van zonden te geven.'' (Telos)
 
''Heb 2:10  Want het paste Hem, om Wie alle dingen zijn en door Wie alle dingen zijn, dat Hij, om vele zonen tot heerlijkheid te leiden, de overste leidsman van hun behoudenis door lijden volmaakte.'' (Telos)
 
''Heb 12:2  terwijl wij zien op Jezus, de overste leidsman en de voleinder van het geloof, die om de vreugde die voor Hem lag, het kruis heeft verdragen, terwijl Hij de schande heeft veracht, en die is gaan zitten aan de rechterzijde van de troon van God.'' (Telos)
 
== 7 ==
Mt 2:7  Toen riep Herodes in het geheim de wijzen en onderzocht bij hen nauwkeurig de tijd van het verschijnen van de ster; (Telos)
'''De tijd van het verschijnen van de ster.''' Herodes liet kort daarop alle kinderen in Bethlehem met de leeftijd tot 2 jaar ombrengen. Misschien hadden de wijzen hem verteld dat de ster een jaar geleden zichtbaar was geworden en naam Herodes een jaar ervoor en erna als tijdruimte.
 
== 8 ==
Mt 2:8  en hij zond hen naar Bethlehem en zei: Gaat heen en vraagt nauwkeurig naar het kind; en als u het vindt, bericht het mij, opdat ik ook kom om het te huldigen. (Telos)
'''Opdat ik ook komen om het te huldigen.''' De huichelaar, want hij wilde het kind uit de weg ruimen.
 
== 9 ==
Mt 2:9 Zij nu hoorden de koning aan en gingen weg; en zie, de ster die zij in het oosten hadden gezien, ging voor hen uit, totdat zij kwam en boven de plaats bleef staan waar het kind was. (Telos)
'''Die ster ... ging voor hen uit, totdat zij kwam en boven de plaats bleef staan waar het kind was.''' Een 'leidstar'. Als dit een natuurverschijnsel is, dan is het door een engel is gestuurd.
 
== 10 ==
Mt 2:10  Toen zij nu de ster zagen, verheugden zij zich met zeer grote vreugde. (Telos)
[[Bestand:Three-Wise-Men-Kupelwieser.jpg|miniatuur|423x423px]]
Eindelijk hadden zij de plaats bereikt waarheen de ster hen geleid had
 
== 11 ==
Mt 2:11 En toen zij het huis waren binnengegaan, zagen zij het kind met Maria, zijn moeder, en zij vielen neer en huldigden het; en zij openden hun schatten en boden het geschenken aan: goud, wierook en mirre. (Telos)
Met blijdschap (vs. 10) bogen zij zich neer voor het koninklijk kind. Zij huldigden het. Daarna bieden zij stoffelijke geschenken. Hartelijke aanbidding komt eerst, dan stoffelijke gaven.
 
Deze heidenen zijn een zinnebeeld van de heidenvolken die eens de Messias met geschenken zullen huldigen in het messiaanse [[Vrederijk]].
 
''Ps 72:10 De koningen van Tharsis en de eilanden zullen geschenken aanbrengen; de koningen van Scheba en Seba zullen vereringen toevoeren. (...)'' ''Ps 72:15 En hij zal leven; en men zal hem geven van het goud van Scheba, en men zal geduriglijk voor hem bidden; den gansen dag zal men hem zegenen. (SV)''
 
'''Goud, wierook en mirre.''' Een edelmetaal en reukstoffen. Goud spreekt van goddelijke heerlijkheid. Wierook spreekt misschien van de levenshouding en levenswandel van Jezus, waarin God behagen had. Mirre spreekt van de ellende van het lijden, waarin Christus evenwel een liefelijke reuk voor God was.
 
''Efe 5:2  en wandelt in liefde, zoals ook Christus ons heeft liefgehad en Zichzelf voor ons heeft overgegeven als een offerande en een slachtoffer voor God tot een welriekende reuk.'' (Telos)
 
==15==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.