Naar inhoud springen

Bethlehem: verschil tussen versies

898 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
é'''Bethlehem''' is in de Bijbel 1. een stad in het stamgebied van Juda, ook ''Bethlehem -Juda'' en ''Bethlehem Ephrata-Efrata'' genoemd; 2. een stad in het stamgebied van Zebulon. De naam "Bethlehem" (Hebr. ''Beit Lechem'') betekent "broodhuis", 'huis des broods". In Bethlehem Juda kwam de Zaligmaker, het ware Hemelbrood, ter wereld. Eerder was daar koning David geboren.
 
'''Naam.''' De naam "Bethlehem" (Hebr. ''Beit Lechem'') betekent "broodhuis", 'huis des broods". In Bethlehem Juda kwam de Zaligmaker, het ware Hemelbrood, ter wereld. Eerder was daar koning David geboren.
Bethlehem Juda ligt 2 uur gaans van Jeruzalem zuidwaarts. Een ''Bethlehemiet'' is iemand afkomstig van Bethlehem.
 
[[Bestand:Judea-Wolters.jpg|gecentreerd|miniatuur|1024x1024px|''Kaart: Ligging van Bethlehem, onder Jeruzalem, in vak 1C'']]
Bethlehem -Juda ligt 8 km, 2 uur gaans van Jeruzalem zuidwaarts. Een ''Bethlehemiet'' is iemand afkomstig van Bethlehem.
[[Bestand:Judea-Wolters.jpg|gecentreerd|miniatuur|1024x1024px|''Kaart: Ligging van Bethlehem, onder Jeruzalem, in vak 1C''|geen]]
Op de weg naar Bethlehem, nabij deze plaats, stierf Rachel, nadat ze met smart Ben-Oni ('zoon van mijn smart') gebaard had. Zijn vader Jacob noemde hem echter Ben-Jamin, 'zoon der rechterhand'.
 
Uit Bethlehem kwamen Elimelech en Naomi, die met hun zonen naar Moab trokken, omdat er in Bethlehem hongersnood was. Nadat ze haar man en zonen had verloren, keerde ze met haar Moabietische schoondochter Ruth terug naar Bethlehem. Ruth huwt er met de vermogende Boaz, de overgrootvader van koning David, een voorvader van Christus Jezus.
 
In Bethlehem werd David geboren en tot koning gezalfd. Ze wordt daarom genoemd 'de stad van David'.
 
In Bethlehem werd later de [[Messias]], de beloofde Verlosser van Israël, de zoon van David geboren. 
In Bethlehem werd later de [[Messias]], de beloofde Verlosser van Israël, de zoon van David geboren. Nadat [[wijzen uit het Oosten]], geleid door een ster, de woning van de pasgeboren koning (Jezus) gevonden hadden en hun geschenken hadden aangeboden, gingen ze langs een andere weg terug, zonder koning Herodes I in te lichten over de verblijfplaats van het kind. Daarop liet de koning alle jongetjes tot twee jaar oud in Bethlehem vermoorden, met het oogmerk van de geboren Koning der Joden uit de weg te ruimen.
"God gaf Zijn Zoon in Bethlehem,
verkondigt ons met grote klem,
door middel van de engelenstem:
de redding ligt alleen in Hem!"
In Bethlehem werd later de [[Messias]], de beloofde Verlosser van Israël, de zoon van David geboren. Nadat [[wijzen uit het Oosten]], geleid door een ster, de woning van de pasgeboren koning (Jezus) gevonden hadden en hun geschenken hadden aangeboden, gingen ze langs een andere weg terug, zonder koning Herodes I in te lichten over de verblijfplaats van het kind. Daarop liet de koning alle jongetjes tot twee jaar oud in Bethlehem vermoorden, met het oogmerk van de geboren Koning der Joden uit de weg te ruimen.
 
[[Bestand:Bethlehem_hoofdstraat.jpg|gecentreerdbasic|800x800px|''Hoofdstraat in Bethlehem ca. 1915. Foto gemaakt door The American Colony Photographers''|geen]]
<center>Foto: ''Hoofdstraat in Bethlehem ca. 1915. Foto gemaakt door The American Colony Photographers''</center>
 
In 1917 kwam Bethlehem met heel het land van Israël onder Brits bestuur. De eeuwen durende heerschappij van de Turken was voorbij.
 
In 1995 droeg Israël, krachtens de Oslo-accoorden, Bethlehem over aan de Palestijnse Autoriteit.
[[Bestand:Entry of Pilgrims into Bethlehem at Christmas time LCCN2001704582.tif|gecentreerd|miniatuur|800x800px|''Foto: In de kersttijd trekt Bethlehem veel bezoekers (ca. 1890-1930).'' |geen]]In Bethlehem staat een kerk ter nagedachtenis aan de geboorte van de Heiland: de '''Geboortekerk''' (Eng. Church of the Nativity). De kerk, een [[basiliek]], werd gebouwd in 339 n.C. door de christenkoning Constantijn de Grote en zijn moeder Helena, boven de grot die men voor de plaats van Jezus' geboorte hield. In de loop der eeuwen werd de kerk verwoest en/of herbouwd door verschillende veroveraars: de Samaritanen, Perzen, Arabieren, Kruisvaarders, Mammelukken, Turken (Ottomanen) en Britten.
 
Bethlehem was van ouds een dorp met een christelijke meerderheid, gebouwd rond de Geboortekerk. Toerisme was de belangrijkste industrie. Echter, het percentage Christenenchristenen in Bethlehem is gedaald van 85 procent in 1948 tot 54 procent in 1967 en, tot circa 30 procent in 2013 en tot zo'n 15%<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=4vdSMVgu348 Born in Bethlehem as Prophets Foretold ll Season 2, Episode 1 ll Israel: The Prophetic Connection]. Youtube.com: C4ICanada, 4 aug. 2021. </ref> in 2021. Een belangrijke oorzaak is de druk van de zijde van aggressiveagressieve Islamisten, waar ook andere christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten onder lijden, behalve in Israël.
 
== Meer informatie ==
[https://www.youtube.com/watch?v=4vdSMVgu348 Born in Bethlehem as Prophets Foretold ll Season 2, Episode 1 ll Israel: The Prophetic Connection]. Youtube.com: C4ICanada, 4 aug. 2021. Duur: 23 min. 27 sec. Engelstalig, Over Bethlehem in de Bijbel en in de moderne geschiedenis, en als de plaats waar de Messias, volgens de voorzegging van de profeet Micha, geboren zou worden.
 
== Bronnen ==
 
IsraëlDailyPicture.com, rondzend-email van 23 dec. 2013.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.