Naar inhoud springen

Mattheüs 2: verschil tussen versies

1.739 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 126:
''Jer 31:15 Zo zegt de HEERE: Er is een stem gehoord in Rama, een rouwklacht, een zeer bitter geween: Rachel weent over haar kinderen. Zij weigert zich te laten troosten over haar kinderen, want zij zijn er niet [meer]. Jer 31:16 Zo zegt de HEERE: Bedwing uw stem van geween, en uw ogen van tranen, want er is loon voor uw werk, spreekt de HEERE. Zij zullen uit het land van de vijand terugkomen, Jer 31:17 en er is hoop voor uw nakomelingen, spreekt de HEERE, [uw] kinderen zullen terugkomen naar hun gebied. (HSV)''
 
De overeenkomst is dat in beide gebeurtenissen kinderen door een vreemde heerser zijn weggenomen. Het verschil is dat in Jeremia's tijd de kinderen door gevankelijke wegvoering waren weggenomen, en in Jozefs tijd door de dood. Een ander verschil is dat [[Rama (in Benjamin)|Rama]] een andere plaats is dan [[Bethlehem]]. Rama ligt ten noorden, in het stamgebied van Benjamin, Bethlehem ten zuiden van Jeruzalem, in het gebied van de stam Juda.
 
Rachel was de beminde vrouw van Jakob, die dodelijk bedroefd werd, omdat zij geen kinderen kreeg en die, door God gezegend, de moeder werd van Jozef, maar na de geboorte van haar tweede zoon Benjamin, die zij ''Benoni'' ('zoon van mijn smart') noemde, stierf en te Efratha bij Bethlehem begraven werd. Zij is dus het waardige toonbeeld van de over kinderen wenende en klagende moeders. Als zodanig werd zij bij de profeet Jeremia voorgesteld. Maar opmerkelijk is het, dat bij de profeet Jeremia aan deze grote droefheid de belofte van een grote verlossing verbonden werd (Jer.31:16): de weggevoerden zouden terugkomen in het land Israël.
 
Jeremia, de klachtenzanger over de ellende van zijn volk in zijn dagen, zag in de toekomst Rachel die klacht hernieuwen; want op de plaats, waar zij begraven was, zou het bloed van onschuldige kinderen meedogenloos door Herodes worden uitgestort, in een poging om de koning der Joden, de Messias, te doden. Zo was dan ook dit gedrenkt worden van de plaats van Jezus’ geboorte met het bloed van onschuldige kindertjes voorzegd.
 
"Zo had Jezus dan reeds als kind een gemeente van kindertjes, van dezelfde ouderdom als Hij, die deelden in Zijn lijden en in Zijn heerlijkheid." (Isaäc Da Costa).
 
== 19 ==
Regel 156 ⟶ 162:
''Zac 6:12  En spreek tot hem, zeggende: Alzo spreekt de HEERE der heirscharen, zeggende: Ziet, een Man, Wiens naam is SPRUITE, Die zal uit Zijn plaats spruiten, en Hij zal des HEEREN tempel bouwen.'' (SV)
 
'Nazareth' komt van Hebr. ''netser'' = spruit, scheut, twijg. Zie [[Nazoreeër]].
 
== Bron ==
Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting): met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Matth. 2:18 is onder wijziging verwerkt op 4 aug. 2022.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.