Naar inhoud springen

Chiljon: verschil tussen versies

Geen verandering in de grootte ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
'''Chiljon''' of ''Kiljon'' ('smachten')'','' was een van de beide zonen van [[Elimelech|Elimélech]] en [[Naomi|Náomi]]. Hij was een [[Efrathieten|Efrathiet]] uit Bethlehem-Juda. Ruth 1:2; 4:9. Hij nam zich waarschijnlijk<ref>Op grond van de volgorde van de namen in Ruth 1:2-5. </ref> zich de Moabietische Ruth tot zijn vrouw. Hij stierf in [[Moab, Moabieten|Moab]]. Zijn weduwe werd later door Boaz, een bloedverwant door zijn vader Elimelech, tot vrouw genomen.
[[Bestand:Alexandre-bida-the-exile-from-judah i-G-14-1457-AFBQ000Z.jpg|miniatuur|473x473px|Chiljon vertrekt met zijn ouders en broer [[Machlon]] uit Bethlehem-Juda.]]
De naam Chiljon betekent 'smachten'<ref name=":0">S.J. van Ronkel, ''Woordenboek der eigennamen, naar hunne eerste spelling en oorspronkelijke uitspraak met eene korte beschrijving de personen, landen en plaatsen, in het Oude Testament voorkomende, en voor het grootste gedeelte ook etymologisch behandeld.'' (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Chiljon. Van Ronkel was destijds hoofdonderwijzer aan een Joodse school en beëdigd vertaler.</ref>, 'smachtend'<ref>''Hebreeuws-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.</ref> of 'verdelging<ref name=":0" />', van het werkwoord ''Chalah'' = vergaan, verdwijnen, vernielen enz. De Hebreeuwse naam is כליון, Kiljon. Het Strongnummer is 03630. De naam komt 3x voor in het Oude Testament, alleen in het boek Ruth. De Engelse naam (King James Bijbel) is Chilion.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.