Naar inhoud springen

Farao van de Uittocht: verschil tussen versies

4 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
Schrijffoutje verbeterd.
(Schrijffoutje verbeterd. Kleine aanvulling op de tekst.)
(Schrijffoutje verbeterd.)
Regel 29:
Na de ineenstorting van de de 12<sup>e</sup> dynastie begon voor Egypte een periode van overheersing door de Hyksos. Met de naam ''Hyksos'' werden klaarblijkelijk alle nomadiserende families bedoeld die op een gegeven moment om welke reden dan ook in Egypte terecht kwamen. Het waren soms herdersvorsten, zoals de aartsvaders waren. Het begrip 'hyksos' gold waarschijnlijk voor iedere Aziatische inwijkeling.
 
Ook Jakob en zijn familie zijn 'hyksos'. Hoewel dit de mensen van diteen herdersvolk algemeen een gruwel waren voor een Egyptenaar, kregen de nazaten van Jakob, dankzij Jozef, een bevoorrechte positie.
 
Na de uittocht van de Israëlieten werd Egypte geteisterd door binnenvallende Amalekieten (Exodus 17:8-16; 'de boden van veel kwaads’ Ps. 78:49), ook zij waren 'hyksos'. Deze Hyksos-Amalekieten beheersten Egypte gedurende de woestijnreis, de richterentijd en het koningschap van Saul.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.