Naar inhoud springen

Rosj Hasjana: verschil tussen versies

59 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
'''Rosj Hasjana''', ook geschreven Rosj haSjana of Rosh Hashanah (Hebreeuws: ראֹשׁ הַשָּׁנָה — 'hoofd van het jaar') is het joodse nieuwjaar, dat valt op dag 1 en 2 van de Hebreeuwse maand Tisjrie en(september / oktober) dus twee dagen duurt. In 2015 begon 'Hoofd van het jaar' op zondag 13 september na zonsondergang. Het feest gaat terug op de bijbelse [[Dag van het geklank]]. De geestelijke inhoud van het feest bestaat uit inkeer en berouw, de voorbereiding op de dag van het goddelijk oordeel (Jom Kipoer = Verzoendag) en gebed voor een vruchtbaar jaar.  
 
__TOC__
Op beide nieuwjaarsdagen wordt op de ramshoorn geblazen. Rosh Hasjana gaat terug op de bijbelse ''[[dag van het geklank]]'' die door God is ingesteld in Lev. 23:24 en Num. 29:1. Zie verderop voor het verschil tussen Dag van het geklank en Hoofd van het jaar.
 
'''Feest.''' Rosj Hasjana is geen treurdag, maar een feest waarop men – wegens Gods ontferming – blij moet zijn. Het is de dag om de balans op te maken van het morele en godsdienstige gedrag in het afgelopen jaar, en men nadert tot God met gebeden om een goede toekomst.
 
== Data ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.