Naar inhoud springen

Antiochus IV Epifanes: verschil tussen versies

128 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Antiochus IV Epifanes''', of korter, ''Antiochus IV'' of ''Antiochus Epifanes,'' (ca. 215-164 v.Chr.) was van 175 – 164 v.Chr. koning van het Grieks-Syrische rijk, het rijk van de hellenistische [[Seleucidische rijk|Seleuciden]].  In [[Daniël (profeet)|Daniëls]] gezicht van de ram en de geitebok (Dan. 8; ca. 550 v.C.) wordt hij voorgesteld als een kleine hoorn die zich groot maakt, Gods volk verdrukt, de tempel ontheiligt en de geopenbaarde waarheid neerwerpt. Onder de Seulicidische vorst brak de Makkabese opstand uit, daar hij zich bij de [[joden]] gehaat had gemaakt door in te grijpen in hun godsdienstig leven en te eisen dat zij aan de god Baäl Hasjamaïm (het Syrische equivalent van de Griekse oppergod Zeus), zouden offeren.
[[Bestand:AntiochusIVEpiphanes.jpg|miniatuur|582x582px|''Munt met aan de ene zijde het hoofd van Antiochus Epifanes'']]
Zijn eigenlijke '''Naam.''' Spreek de naam uit met klemtoon op ''ti'' in An<u>ti</u>ochus en op ''pi'' in E<u>pi</u>fanes. Zijn eigenlijke was ''Mitrades''. Zijn bijnaam ''Epifanes'', ook gespeld ''Epiphanes'' - in het Grieks ἐπιφανής , ''epiphanès -'' betekent ''verschenen [God].'' 
 
Hij was de zoon van koning Antiochus III de Grote, en de broer van Seleucus IV Philopator. Zijn moeder was Laodice III.
Regel 23:
 
Antiochus IV werd opgevolgd door Antiochus V Eupator, die slechts twee jaar regeerde (164-162/161 v.C.), omdat hij vermoord werd door Demetrius I Soter, de zoon van Seleucus IV. Hiermee begon een tijdperk van dynastieke strijd en daarmee een tijd van verval.
 
{{Tijdbalk Israël 200-100 v.C.}}
 
== Antiochus in Daniëls gezicht ==
Regel 31 ⟶ 33:
Hij werd uitnemend groot door gelukkig gevoerde oorlogen tegen het zuiden, tegen Egypte (vgl. Dan. 11:21v.) en tegen het oosten, Perzië, Armenië en Elymaïs (1 Makk. 3:31,37; 6:1 vv.), en tegen het sierlijke land, tegen het land van Israël (Dan. 11:16; Jer. 3:19; Ezech. 20:6).
 
En Antiochus EpiphanesEpifanes, die kleine hoorn, werd groot tot aan het leger (heir) van de hemel, daar hij het zelfs waagde aan Israël, het volk van God, de hand te slaan; en hij wierp er sommigen van dat sterrenleger, van de belijders van de ware God, ter aarde neer, en hij vertrad ze; hij pleegde de schandelijkste wreedheden tegen hen, om Israël geheel van zijnen godsdienst te doen afvallen (1 Makk. 1:25,30 vv., 2:28; 5:2,9 vv.). De Hebreeuwse Theokratietheocratie is de heerschappij van de God van de hemel, haar burgers zijn de sterren daarvan.
 
De kleine hoorn maakte zich groot tot aan de Vorst van het sterrenleger (Dan. 8:11), "tegen de Vorst der vorsten" (Dan. 8:25). Hij beproefde zelfs zich aan Jahweh der legermachten onmiddellijk te vergrijpen, en van God werd weggenomen het gedurig offer in de tempel te Jeruzalem, en de woning van Zijn heiligdom werd neergeworpen. "De Vorst van dat leger" is niet, de Hogepriester, zoals sommige uitleggers menen, o.a. Henry en Grotius, maar God zelf, de Koning van zijn volk.
Regel 51 ⟶ 53:
 
== Bronnen ==
Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Dan. 8:8-12, 25. Hieruit is op 27 en 31 mei 2013 tekst opgenomen.
 
Art. [http://nl.wikipedia.org/wiki/Antiochus_IV Antiochus IV], Wikipedia.nl. Hieruit is op 27 mei 2013 tekst opgenomen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.